Państwowy Powiatowy Inspektor Sanitarny w Warszawie kontynuuje dochodzenie epidemiologiczne w sprawie zbiorowego zatrucia pokarmowego w sieci kawiarni Green Caffe Nero. Do 8 czerwca do godz. 10 zgłoszono 63 przypadki zachorowań, z czego 10 osób wciąż przebywa w szpitalu.
- DlaHandlu.pl
- •8 cze 2018 15:25

Kontrole sanitarne w kawiarniach sieci Green Caffe Nero trwają od 1 czerwca. Jak informuje warszawski PPIS do 8 czerwca skontrolowano 23 lokale. Stwierdzone nieprawidłowości dotyczyły głównie przerwania łańcucha chłodniczego dla oferowanych produktów. Inspektorzy nałożyli na właścicieli obiektów grzywny na łączną sumę 5400 zł.
W lokalach, w których stwierdzono niewłaściwie przechowywane środki spożywcze, nakazano bezzwłoczne wycofanie tych produktów z obrotu handlowego. PPIS podkreśla fakt, że "mimo prowadzonych ciągłych czynności kontrolnych, stwierdza się nadal nieprawidłowości natury sanitarnohigienicznej."
W trakcie dochodzenia PPIS ustalił, że do narażenia doszło w dniach 27-31 maja 2018 r. Inspektorzy ustalili jednocześnie, że jaja użyte do produkcji pochodzą z ferm wolnych od salmonelli chorobotwórczych drobiu.
"Nośnikiem zakażenia" były najprawdopodobniej trzy rodzaje ciast z kremem niepoddanym obróbce chemicznej (chałwowe, tort bezowy, ciasto "zielony mech").
Do 8 czerwca do godz. 10 zgłoszono 63 przypadki zachorowań, w tym 8 dzieci, z czego 10 osób jest nadal hospitalizowanych (w tym 2 dzieci).
Zakażenia wykryto nie tylko w warszawskich lokalach Green Caffe Nero. Sanepid skontrolował również kawiarnie we Wrocławiu i Krakowie. W Krakowie chorują co najmniej cztery osoby, a na Dolnym Śląsku - jedna.


KOMENTARZE (0)