USA: bary szybkiej obsługi coraz częściej korzystają z pracy robotów

Amerykańskie bary szybkiej obsługi coraz częściej korzystają z pracy robotów, która pozwala im zwiększyć wydajności, a także zredukować koszty. Roboty zajmują się m.in. smażeniem mięsa i czyszczeniem kuchni - poinformował dziennik "Wall Street Journal".
REKLAMA


Puls HR Puls HR

USA: bary szybkiej obsługi coraz częściej korzystają z pracy robotów

  • "WSJ" ocenia, że robotyzacja najszybciej dotknie te stanowiska pracy w gastronomii, które wiążą się z koniecznością wykonywania powtarzalnych i nieprzyjemnych obowiązków, takich jak zmywanie, czyszczenie.
  • Właściciele sieci gastronomicznych zdają sobie jednak sprawę - stwierdza "WSJ" - że automatyzacja pracy wiąże się z korzyściami w prowadzeniu biznesu, takimi jak minimalizacja czasu potrzebnego na wykonywanie powtarzalnych zadań.
  • Zdaniem zarządzającego siecią barów Saladworks Patricka Sugrue'a, technologia pozwala na ułatwienie prowadzenia biznesu gastronomicznego.

Flippy to robot, z którego korzysta restauracja CaliBurger należąca do sieci zarządzanej przez Johna Millera. Według niego, coraz trudniej dziś znaleźć w USA pracowników skłonnych do wykonywania niebezpiecznych, niskopłatnych zadań takich, jak czyszczenie rozgrzanego grilla czy smażenie wołowiny na hamburgery.

Robotyczne ramię Flippy ma zostać zainstalowane w dziesięciu z pięćdziesięciu placówek CaliBurger w USA do końca tego roku. Dzięki obecności robota, zatrudnieni w barach pracownicy będą mogli podzielić swój czas na wykonywanie bardziej potrzebnych dla podwyższenia standardów obsługi klientów czynności, takich jak sprzątanie sal jadalnych czy dolewki napojów dla osób korzystających z barów. Zdaniem Millera, pozwoli to zmniejszyć problemy z pozyskaniem nowych chętnych do pracy, a także ułatwić szkolenie pracowników.

Czytaj też: Robotyzacja. Polscy pracownicy nie mają jeszcze powodów do obaw

"WSJ" zauważa, że przemysł usługowo-gastronomiczny w USA w kwietniu tego roku miał 844 tys. wakatów, na które pracodawcy nie mogli znaleźć chętnych. Według ministerstwa pracy, wakujące stanowiska to jedno na osiem z pośród wszystkich miejsc pracy w USA. Według dziennika, wykorzystanie maszyn powinno pomóc przedsiębiorcom i właścicielom restauracji oraz barów na zatrudnianie mniejszej liczby osób - jednakże obecnie nie można mówić o istnieniu takiego trendu.

Właściciele sieci gastronomicznych zdają sobie jednak sprawę - stwierdza "WSJ" - że automatyzacja pracy wiąże się z korzyściami w prowadzeniu biznesu, takimi jak minimalizacja czasu potrzebnego na wykonywanie powtarzalnych zadań.

CZYTAJ DALEJ »
Podobał się artykuł? Podziel się!

REKLAMA

Nie ma jeszcze komentarzy. Kliknij aby dodać komentarz.

Drodzy Użytkownicy!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.