Sony wspólnie z uniwersytetem Carnegie Mellon chce stworzyć robota-kucharza, który potrafi przygotowywać, przyrządzać i serwować posiłki. Ponadto ma on też wykonywać szereg innych prac związanych z gastronomią, takich jak wybór menu czy nakrywanie do stołu.

Japoński koncern elektroniczny Sony wspólnie z amerykańskim uniwersytetem Carnegie Mellon prowadzi prace nad rozwojem sztucznej inteligencji i technologii robotycznych. Nowe rozwiązania mają posłużyć m.in. do wyprodukowania robota, który będzie mógł wykonywać szereg prac kuchennych - podała w czwartek agencja Kyodo.
Jak wskazano, specjaliści z Sony oraz naukowcy z uniwersytetu w Pittsburghu, znanego z zaawansowanych prac badawczych w dziedzinie sztucznej inteligencji, zajmą się stworzeniem robota, który potrafi przygotowywać, przyrządzać i serwować posiłki. Ma to być pierwszy etap ich współpracy badawczo-rozwojowej związanej ze sztuczną inteligencją.
Czytaj też: Roboty pracy nie zabiorą, ale spowodują duże zmiany na rynku pracy
Naukowcy chcą, by robot potrafił wykonywać też szereg innych prac związanych z gastronomią, takich jak wybór menu czy nakrywanie do stołu.
Partnerzy zadeklarowali, że część z zaawansowanych technologicznie rozwiązań, nad którymi pracują znajdzie praktyczne zastosowanie w ciągu pięciu lat.
Według agencji japoński potentat elektroniczny zdecydował się na szerszą współpracę z zewnętrznymi ekspertami, by przyspieszyć badania nad sztuczną inteligencją. Wśród ostatnio wprowadzonych przez Sony na rynek produktów opartych na sztucznej inteligencji jest najnowsza wersja jego kultowego psa-robota z serii Aibo, która trafiła do sprzedaży w styczniu.


KOMENTARZE (0)