Praca w gastronomii nie dla każdego. Duża rotacja to standard

W porównaniu do roku 2016, w 2017 r. rynek gastronomiczny w Polsce wzrósł o ponad 10,5 proc. i jest wart niemal 36,12 mld zł. Jak wynika z raportu „Rynek gastronomiczny 2017”, z wyjątkiem lokali zaliczanych do kategorii klubów nocnych, pubów i sieci fast food, w każdym z segmentów rynku gastronomicznego w ciągu ostatnich 12 miesięcy zwiększyła się liczba punktów. A to oznacza, że zwiększyło się zapotrzebowanie na pracowników. O wykwalifikowanych nie jest łatwo.
REKLAMA


Puls HR Puls HR

Praca w gastronomii nie dla każdego. Duża rotacja to standard

PODZIEL SIĘ


Autor: Aneta Kaczmarek

13 lip 2018 12:00


  • Powodów, dla których właścicielom punktów gastronomicznych coraz trudniej jest znaleźć właściwych pracowników, jest wiele. Nie pomaga niska stopa bezrobocia, która wpędziła w kadrowe tarapaty pracodawców z różnych branż, nie tylko z gastronomii.
  • Polacy nie chcą też pracować jako kelnerzy lub zatrudniać się w restauracyjnych kuchniach. To ciężki kawałek chleba i w wielu przypadkach niezadowalające pieniądze.
  • Ale jest też druga strona medalu. Pracodawcy skarżą się na kiepskie umiejętności młodych, którzy mimo wykształcenia, mają trudność, by odnaleźć się w tym niełatwym zawodzie.

– Wielu myśli, że to jest łatwy kawałek chleba, a tak nie jest. Jak ktoś usłyszy, że trzeba być od szóstej rano do 24 na nogach, to już nie chce się zatrudniać w restauracji. Pracowałem kilka lat za granicą, w Wielkiej Brytanii, we Francji, więc może też na to inaczej patrzę, bo nie było tak, że ktoś przychodził na osiem godzin, odbijał kartę i wychodził, tylko robił to, co musiał zrobić i dopiero kończył pracę – mówił dla PulsHR.pl Bartosz Gadzina, szef kuchni w hotelu Hampton by Hilton w Oświęcimiu.

Jego słowa potwierdza Angelika Wiśniewska, menedżer lokalu Imbir i Ryż wok walk w Katowicach. 

– Nasz lokal jest nastawiony głównie na dania na wynos, w związku z czym załoga jest duża i zróżnicowana, gdyż pracujemy na dwie zamiany. To są kucharze, pomoce kuchenne, kierowcy. O ile w przypadku kucharzy są to osoby, które są z nami na stałe, tak w dwóch pozostałych grupach rotacja jest dość spora. Jeśli chodzi o kucharzy, to zależy nam na jak najdłuższej współpracy, bo zmiana kucharza niejednokrotnie odbija się jakości potraw - mówi Wiśniewska.

Czytaj też: Praca w gastronomii jest, ale kelnerów i kucharzy jak na lekarstwo

Lokal zatrudnia zarówno Polaków, jak i obcokrajowców. Znaczna część zespołu to ludzie młodzi, studenci. W przypadku kierowców i pomocy kuchennych ta zasada już nie obowiązuje.

- W tej chwili, jako pomoce kuchenne, są z nami dziewczyny z Ukrainy. Nierzadko współpracują z nami również osoby, które są gdzieś zatrudnione, a w lokalu pracują dorywczo. Najważniejsze, by to były osoby, które chcą pracować w gastronomii, bo to specyficzny rynek i jeśli ktoś chce pracować od 8 do 16, to nie jest profesja dla niego. Zresztą to najczęstszy powód, z którego ludzie rezygnują. Trafiają do gastronomii, nie mając pojęcia, na czym to wszystko polega i po chwili odchodzą, bo nie dają rady - mówi menedżerka Imbiru i Ryżu.

CZYTAJ DALEJ »
Podobał się artykuł? Podziel się!

REKLAMA

Nie ma jeszcze komentarzy. Kliknij aby dodać komentarz.

Drodzy Użytkownicy!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.