Wraz z ustępowaniem kolejnych obostrzeń, rozpoczęła się fala powrotów pracowników do biur. Jednak Państwowa Inspekcja Pracy zwraca uwagę na dodatkowe aspekty powrotów do pracy, które powinien zabezpieczyć pracodawca.
- Autor:KDS
- •15 cze 2020 11:51

- Część pracodawców podjęła decyzję, że właśnie po przedłużonym weekendzie pracownicy stopniowo wrócą do pracy stacjonarnej.
- Przedstawiciele firmy Personnel Service wskazują, że działania w tym zakresie powinny zostać poprzedzone kompleksową oceną ryzyka i przystosowania biura.
- Pracodawca powinien zapewnić bezpieczne i higieniczne warunki pracy oraz rozważyć zmiany np. w zakresie czasu pracy powracających pracowników.
- O nowych wytycznych i regulacjach związanych ze świadczeniem pracy w okresie trwania pandemii koronawirusa pracodawca powinien poinformować wszystkich pracowników. Kompleksowe i precyzyjne instrukcje pozwolą na minimalizację ryzyka związanego z COVID-19. Nowe zasady pracy w zakładzie powinien regulować np. podręcznik lub regulamin stworzony w tym celu - zaznacza Anna Husarz, prawnik z firmy Personnel Service.
W regulaminie powinny znaleźć się informacje odnoszące się m.in. do drogi do pracy, np. rekomendacje odnośnie korzystania ze wspólnych przejazdów, zasady korzystania z wind i wejść na teren zakładu, rozkładu czasu pracy, np. wprowadzenie pracy rotacyjnej czy też środków ochrony osobistej, np. wskazanie sytuacji, w których zakrycie ust i nosa jest obowiązkowe.
Czytaj więcej: Bezpieczna praca zdalna. Na to pracodawca musi zwrócić uwagę
Państwowa Inspekcja Pracy zebrała w jednym miejscu wszystkie informacje na temat tego, jak odpowiednio przygotować miejsca pracy na powrót pracowników. PIP zaleca by wprowadzenie takich elementów jak: zmianowość na stanowiskach pracy, zwiększenie czasu trwania i liczby przerw w pracy czy kierowanie tylko wykwalifikowanych pracowników do wykonania określonych działań. Równie istotne są środki ochrony osobistej takie jak m.in. maseczki czy przyłbice. Pracodawca powinien prowadzić także obserwacje przestrzegania nowych reguł i sprawować wzmocniony nadzór nad zatrudnionymi.
Daleko od siebie
W zakładzie należy zredukować do minimum kontakt fizyczny między pracownikami. To dotyczy również miejsc, w którym organizowane są przerwy na posiłki (np. stołówka, kuchnia). Jeśli to możliwe, należy zapewnić najbardziej narażonym osobom możliwość pracy w domu.


KOMENTARZE (2)