PARTNERZY PORTALU partner portalu partner portalu

Polacy w pracy coraz częściej sięgają po dania gotowe

Kiedyś pizza, zupki instant czy mrożone pierogi, teraz pełne wartościowych składników smaczne kaszotta. Tak wygląda rynek dań gotowych, który rokrocznie zyskuje na popularności. Jeszcze pięć lat temu pracowników, którzy wybierali dania gotowe na co dzień, było niewielu. Ostatnie badania pokazują jednak, że rokrocznie jest ich coraz więcej.

  • Bartosz Dyląg
    bad
  • 4 lip 2019 12:20
Polacy w pracy coraz częściej sięgają po dania gotowe
Coraz więcej pracowników spożywa dania gotowe – 70 proc. zjada je co najmniej raz w miesiącu. Fot. Shutterstock
REKLAMA
  • Coraz więcej pracowników spożywa dania gotowe - 70 proc. zjada je co najmniej raz w miesiącu.
  • W daniach gotowych osoby pracujące najbardziej cenią szybkość ich przygotowania.
  • Producenci dań gotowych stale powiększają swoją ofertę. Na rynku pojawiają się nowoczesne warianty np. kaszotta lub risotto, które pozbawione są konserwantów i wzmacniaczy smaku.

Według danych CBOS z 2014 r. pt. „Zachowania żywieniowe Polaków” po dania gotowe sięgała wówczas połowa badanych pracowników (49 proc.), przy czym, co istotne – przeważnie nie częściej niż kilka razy w miesiącu (44 proc. spożywało je kilka razy w miesiącu lub jeszcze  rzadziej).

Od tego czasu, trend konsumpcji dań gotowych umocnił się i zyskuje coraz więcej zwolenników. Jak pokazują wyniki ostatniego badania na panelu Ariadna z kwietnia br. pt. „Posiłki Polaków w pracy”, prawie 40 proc. osób pracujących deklaruje, że minimum raz w tygodniu spożywa w pracy dania gotowe. Natomiast aż 70 proc. twierdzi, że kupione dania gotowe do podgrzania, spożywa minimum raz w miesiącu.

Interesują Cię biura, biurowce, powierzchnie coworkingowe i biura serwisowane? Zobacz oferty na PropertyStock.pl

Antidotum dla zapracowanych

Żyjemy coraz intensywniej, więcej pracujemy, a co za tym idzie, mamy mniej czasu dla siebie i bliskich. Nic zatem dziwnego, że wolimy zagospodarować go na odpoczynek czy rozrywkę, a nie na robienie zakupów czy przygotowywanie posiłków. Z pomocą przychodzi rynek, który z roku na rok oferuje coraz większy wybór dań gotowych, na które sukcesywnie rośnie także zapotrzebowanie. Potwierdzają to badania konsumenckie – 80 proc. osób w porze posiłku w pracy sięga właśnie po dania gotowe, z uwagi na szybki czas ich przygotowania.  

- Główną trudnością w przygotowywaniu posiłków do pracy jest czas. Prawie połowa badanych wskazuje go bezpośrednio, a pozostali twierdzą, że równie uciążliwe są czynności związane z wcześniejszym zakupem produktów. To oznacza, że w 90 proc. przypadków winny jest brak czasu. W tym kontekście nie dziwi, że prawie 40 proc. osób pracujących deklaruje, że minimum raz w tygodniu spożywa w pracy dania gotowe. Aż 70 proc. twierdzi, że kupione dania, gotowe do podgrzania, spożywa minimum raz w miesiącu – mówi Tomasz Baran z Wydziału Psychologii Uniwersytetu Warszawskiego.

Materiał chroniony prawem autorskim - zasady przedruków określa regulamin.
PODOBAŁO SIĘ? PODZIEL SIĘ NA FACEBOOKU

KOMENTARZE (0)

Do artykułu: Polacy w pracy coraz częściej sięgają po dania gotowe

Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin forum
REKLAMA

Nie przegap żadnej nowości!

Subskrybuj newsletter PulsHR.pl Zamawiając newsletter akceptujsz Politykę prywatności portalu


REKLAMA