W ciągu dwóch lat w województwie podlaskim o 12,8 proc. spadła liczba wypadków w rolnictwie - powiedział dyrektor oddziału regionalnego KRUS w Białymstoku podczas wojewódzkiego.
- Autor:PAP/JS
- •18 lip 2018 15:45

- Zdaniem dyrektora KRUS, mniejsza liczba wypadków wynika ze stanu gospodarstw, które są coraz nowocześniejsze.
- Jak mówił Jaworowski, "przede wszystkim w tych drobnych gospodarstwach jest największa ilość tych wypadków".
- Przypomniał, że w woj. podlaskim jest ponad 80 tys. gospodarstw rolnych, z czego tylko połowa dużych zautomatyzowanych, w których rolnik może mniej pracować fizycznie i tym samym nie naraża się na niebezpieczeństwo.
Dyrektor oddziału regionalnego Kasy Rolniczego Ubezpieczenia Społecznego (KRUS) w Białymstoku Krzysztof Jaworowski podczas uroczystości nagradzania laureatów konkursu na najbezpieczniejsze gospodarstwo rolne województwa podlaskiego powiedział, że z roku na rok spada liczba wypadków w rolnictwie.
"W porównaniu do 2016 jest o 12,8 proc. tych wypadków mniej, ale to nie tylko w ostatnim okresie; z każdym rokiem zmniejsza się ilość wypadków i to, nie ukrywam, jest takie pocieszające, że nasza praca przynosi też jakieś efekty" - podkreślił dyrektor białostockiego KRUS.
Według KRUS w pierwszym półroczu 2016 r. podlascy rolnicy zgłosili prawie 800 wypadków, w takim samym okresie 2017 r. wypadków było niecałe 700, a w pierwszym półroczu tego roku podlascy rolnicy zgłosili nieco ponad 600 wypadków. KRUS podał, że najczęstszymi wypadkami w regionie są upadki. W pierwszym półroczu 2016 roku takich zdarzeń było 259, a w tym samym okresie br. zgłoszono 211 upadków z udziałem rolników.
Czytaj też: To już koniec protestów rolników? Rząd zapowiada konkretne rozwiązania
Zdaniem dyrektora KRUS, mniejsza liczba wypadków wynika ze stanu gospodarstw, które są coraz nowocześniejsze. Jak mówił Jaworowski, "przede wszystkim w tych drobnych gospodarstwach jest największa ilość tych wypadków". Przypomniał, że w woj. podlaskim jest ponad 80 tys. gospodarstw rolnych, z czego tylko połowa dużych zautomatyzowanych, w których rolnik może mniej pracować fizycznie i tym samym nie naraża się na niebezpieczeństwo.

KOMENTARZE (5)