Kucharz - zawód, który wrócił do łask

W ostatnim czasie zawód kucharza awansował społecznie. Restauracje chwalą się swoimi szefami kuchni, a młodzież coraz częściej decyduje się na wybór takiego fachu, również dzięki popularnym produkcjom telewizyjnym, takim jak Hell's Kitchen czy Master Chef. Kucharze regularnie pojawiają się także w gronie najbardziej poszukiwanych zawodów. Jednak na sukces w gastronomii nie jest łatwo zapracować.
REKLAMA


Puls HR Puls HR

Kucharz - zawód, który wrócił do łask

- Ostatnie lata bardzo zmieniły sytuację młodych kucharzy w Polsce. Mają niesamowite możliwości, jakich dotychczas nie mieli – mogą przedstawić swoje propozycje, swoje rozwiązania, swoje pomysły na kuchnię i wraz z nimi iść coraz wyżej po szczeblach kariery. To już nie są te czasy, że trzeba wyjeżdżać – trzeba zostać i pokazać na rodzimym gruncie, co potrafimy z siebie dać. Jest bardzo dużo programów dla młodych szefów, są konkursy i warto brać udział w tych najbardziej wartościowych, które potrafią wyłonić atrakcyjnych, młodych kucharzy z pomysłem, z polotem i z odpowiednią energią – dla Newsrm.tv tłumaczy ambasador kulinarny Polski Michał Bałazy.

Jednak na fali tej popularności należy zachować rozsądek, szczególnie przy rozpoczynaniu przygody w gastronomicznym świecie na własną rękę.

- W młodym wieku trochę za wcześnie otwierać restaurację, ponieważ, poza pasją, trzeba mieć jeszcze spore zaplecze finansowe, wiedzę i odrobinę możliwości. To w młodym wieku, najczęściej, nie idzie ze sobą w parze - wyjaśnia ambasador kulinarny, Michał Bałazy. - Warto czerpać od najlepszych, warto uczyć się tam, gdzie są takie możliwości, korzystać z wszelkich kursów, wszelkiego rodzaju staży, które są oferowane, a następnie kiedy poczuje się, że to jest odpowiedni moment, wybrać własną drogę, bo o to w tym wszystkim przecież chodzi.

Czytaj także: Zawód szefa kuchni awansował społecznie. Aleksander Baron o swoich doświadczeniach

O tym, że praca kucharza, czy praca szefa kuchni to krew, pot i łzy przekonuje wielu specjalistów z branży gastronomicznej.

- Osiągnięcie sukcesu to lata ciężkiej pracy, zdobywania doświadczenia, czasami poświęcenia, ale jednocześnie trening osobisty - mówił Paweł Oszczyk, kierownik działu ds. grupy klientów HoReCa w Makro Polska, członek Rady Programowej programu Szef dla Młodych Talentów.

Czytaj także: Szef kuchni, praca: Jak zostać dobrym kucharzem i odnieść sukces?

Podobał się artykuł? Podziel się!

REKLAMA

Nie ma jeszcze komentarzy. Kliknij aby dodać komentarz.

Drodzy Użytkownicy!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.