PARTNERZY PORTALU partner portalu partner portalu

Jak kartacze wpływają na nastrój pracowników opowiada szefowa HR firmy Plum

“Lunching skradł serca ludzi. Myślę, że gdybym go teraz wycofała na moim biurku mogłaby pojawić się kilka wypowiedzeń pracy (śmiech).” - powiedziała nam w rozmowie Magda Woźniak, Kierownik Personalna Plum, polskiego producenta zaawansowanej elektroniki przemysłowej.

REKLAMA

Lunching: Wasz zespół jest rozproszony. Pracujecie w biurze, laboratoriach i przy produkcji. Czy to było dodatkowe wyzwanie przy wdrażaniu procedur bezpieczeństwa na czas pandemii?

Magda: Jeszcze w marcu tuż przed pierwszą falą pandemii spotkaliśmy się z zarządem, by opracować szczegółowe procedury bezpieczeństwa. Lista jest na tyle kompletna, że do tej pory korzystamy z tych procedur. Mamy na ścianach komunikaty, używamy płynów, maseczek, wprowadziliśmy ograniczenia w przemieszczaniu się. Można oczywiście poruszać się po budynku, ale tylko jeśli jest to konieczne. Akurat to, że jesteśmy rozproszonym zespołem i mieścimy się w kilku różnych budynkach bardzo w tej sytuacji pomogło.

Ludzie podchodzą do wprowadzonych zasad dość rygorystycznie, choć ostatnio zauważyłam, że zespół jest tym coraz bardziej zmęczony i zdarzają się  dni, kiedy wszyscy odrobinę luzują. Wracając do procedur to oczywiście część zespołu przeszła na pracę zdalną. Wdrożyliśmy też przerwy między zmianami. Nie witamy się już podaniem ręki. Całą rekrutację prowadzimy online, podobnie jak spotkania z klientami. Na stołówce nie mamy już stołów, przy których są spożywane posiłki, są tylko te, na których ustawione są pojemniki z Lunching. Pracownicy jedzą posiłki przy swoich miejscach pracy. Oczywiście BHP-owiec nigdy wcześniej by na to nie pozwolił, w naszych biurach nierzadko są rozłożone kable i urządzenia elektryczne. Jednak nie mamy wyjścia, zmieniły się priorytety.

Interesują Cię biura, biurowce, powierzchnie coworkingowe i biura serwisowane? Zobacz oferty na PropertyStock.pl

L: Pozostańmy przy temacie jedzenia. Czy zorganizowane przerwy na lunch mają wpływ na bezpieczeństwo?

M: U nas przerwy były zawsze. Bezpieczeństwo nie było tu głównym powodem, dla którego je wprowadziliśmy. Choć z pewnością fakt, że jedzenie przejeżdża gotowe zmniejsza ryzyko zachorowań na covid. Wcześniej,  kiedy ludzie przygotowywali sobie jedzenie w kuchni, stali jeden koło drugiego. Ciężko było tego uniknąć. Teraz odbierają jedzenie i idą jeść przy swoim stanowisku pracy.

PODOBAŁO SIĘ? PODZIEL SIĘ NA FACEBOOKU

KOMENTARZE (0)

Do artykułu: Jak kartacze wpływają na nastrój pracowników opowiada szefowa HR firmy Plum

Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin forum

Nie przegap żadnej nowości!

Subskrybuj newsletter PulsHR.pl Zamawiając newsletter akceptujsz Politykę prywatności portalu


REKLAMA

Drogi Użytkowniku!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych możemy przetwarzać Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane dodatkowo jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do odwołania zgody oraz prawo sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl. Wycofanie zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania dokonanego przed jej wycofaniem.

W dowolnym czasie możesz określić warunki przechowywania i dostępu do plików cookies w ustawieniach przeglądarki internetowej.

Jeśli zgadzasz się na wykorzystanie technologii plików cookies wystarczy kliknąć poniższy przycisk „Przejdź do serwisu”.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.