PARTNERZY PORTALU partner portalu partner portalu partner portalu partner portalu

Gastronomia kontra lockdown. Kucharze walczą o przetrwanie

Wiele branż zmaga się z drugą fali pandemii i częściowym lockdownem. Jedną z nich jest gastronomia.

  • Autor:jk
  • 13 lis 2020 12:04
Gastronomia kontra lockdown. Kucharze walczą o przetrwanie
Branża gastronomiczna po ra zkolejny walczy o przetrwanie (Fot. Pixabay)
REKLAMA

Michał Styczeń, szef kuchni z Katowic, znalazł sposób na to, jak poradzić sobie w obecnej sytuacji, kiedy restauracje są zamknięte. Proponuje swoje usługi jako prywatny kucharz.

- Niestety, w restauracji, gdzie pracowałem, liczba zamówień bardzo spadła. Po prostu nie mamy pracy. Nie zarabiamy. Jakoś trzeba się ratować - mówi Michał Styczeń w rozmowie z "Gazetą Wyborczą".

Pierwsze zgłoszenia już się pojawiły.

- Mam już zaproszenie na męski wieczór. Spotyka się grupa przyjaciół i chcieliby mieć przekąski,więc tym zajmę się ja. Mam także już zaproszenie na wigilie pracownicze. Ogólnie jestem otwarty na wszystkie propozycje, więc to po prostu kwestia dogadania szczegółów. Przyjadę nawet zrobić przetwory - tłumaczy Michał Styczeń w rozmowie z "GW".

Pomysł na ratowanie swojego biznesu ma także restauracja Ino Wino z Żor. Gdy cała Polska zamieniła się w czerwoną strefę, zorganizowano seanse firmowe - restauracja przekształciła się w Ino Kino. W tej chwili, z powodu zamknięcia kin, właściciele wpadli na kolejny pomysł - zorganizowali szkolenia.

O swój biznes walczą również hotelarze. Przykładem są obiekty noclegowe w Szczyrku. Miasto zachęca do skorzystania z oferty noclegowej popularnego trendu Bleisure (business & leisure), łączącego podróże biznesowe/służbowe z wypoczynkiem. Na stronie miasta jest lista obiektów, świadczących tego typu usługi.

Innym przykładem jest PTTK Przysłop pod Baranią Górą w Wiśle przygotowało ofertę „Mountain Office”, czyli górskiego biura. O szczegółach tych inicjatyw przeczytasz tutaj.

Materiał chroniony prawem autorskim - zasady przedruków określa regulamin.
PODOBAŁO SIĘ? PODZIEL SIĘ NA FACEBOOKU

KOMENTARZE (0)

Do artykułu: Gastronomia kontra lockdown. Kucharze walczą o przetrwanie

Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin forum

Redakcja poleca

Nie przegap żadnej nowości!

Subskrybuj newsletter PulsHR.pl Zamawiając newsletter akceptujsz Politykę prywatności portalu


REKLAMA

Drogi Użytkowniku!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych możemy przetwarzać Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. O celach tego przetwarzania zostaniesz odrębnie poinformowany w celu uzyskania na to Twojej zgody. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane dodatkowo jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.