PARTNERZY PORTALU partner portalu partner portalu

Dali pracownikom pół godziny przerwy i mówią, że to nic nadzwyczajnego. Ludzie gratulują

Poznańska restauracja A Nóż widelec poinformowała w mediach społecznościowych o wprowadzeniu 30-minutowej przerwy dla pracowników, by mogli w spokoju zjeść posiłek w ciągu dnia.

  • Autor: KDS
  • 4 cze 2021 11:17
Dali pracownikom pół godziny przerwy i mówią, że to nic nadzwyczajnego. Ludzie gratulują
Właściciel restauracji dziwi się zamieszaniu wokół wpisu o przerwie, dla niego jest to normalnym działaniem (fot. Facebook/ A Nóż widelec)
REKLAMA

- Praca w gastronomii przynosi wiele satysfakcji, ale jest również okupiona ogromnym wysiłkiem psychicznym i fizycznym. Codziennie wkładamy maksimum starań, by Państwa potrawy były perfekcyjnej jakości, a wszelkie życzenia zostały błyskawicznie spełnione - czytamy na profilu Facebook restauracji A Nóż widelec.

By zwiększyć komfort pracy swoich pracowników, jej właściciel zdecydował się wprowadzić półgodzinną przerwę od godz. 16.30, podczas której cała załoga kuchenna będzie mogła odetchnąć i zjeść w spokoju posiłek. Przerwa dotyczy również kelnerów. Do dyspozycji klientów w tym czasie jest tylko jeden, dyżurujący kelner.

Interesują Cię biura, biurowce, powierzchnie coworkingowe i biura serwisowane? Zobacz oferty na PropertyStock.pl

Warto przypomnieć, że zgodnie z Kodeksem pracy (ar. 134) każdy pracownik pracujący w oparciu o umowę o pracę, który pracuje w wymiarze czasu pracy minimum 6 godzin dziennie, ma prawo do nieprzerwanej, 15-minutowej płatnej przerwy w pracy, która jest wliczana do czasu pracy. Jej długość jest taka sama w przypadku osób wykonujących pracę przez 10 czy 12 godzin dziennie. Pracodawca, jeśli uzna taką potrzebę, może sam wydłużyć ten czas.

W związku z tym firma poprosiła swoich klientów o wyrozumiałość i ewentualne zaplanowanie swojej wizyty trochę wcześniej lub trochę później. To właśnie do nich kierowany był wpis, jaki pojawił się na Facebooku.

- Poza tym, że respektujemy prawa naszych pracowników, to są oni najważniejszą częścią naszej restauracji, a chwila wspólnego i spokojnego posiłku jest dla nich absolutnie niezbędna. Nie sposób zadbać o państwa zadowolenie, kiedy personel jest głodny i pracuje bez przerw na posiłek. Gastronomia to takie samo miejsce pracy jak każde inne. Często o tym zapominamy - czytamy we wpisie.

Pomysł spotkał się z bardzo entuzjastycznym odbiorem. Wiele osób gratulowało Michałowi Kutrowi, założycielowi restauracji i szefowi kuchni odwagi. Ten jednak wskazuje, że nie jest to nic nadzwyczajnego. A podobne rozwiązanie stosuje się w gastronomii na całym świecie.

- Nasz piątkowy post na Facebooku był humorystyczną informacją z myślą o naszych klientach i gościach. Tymczasem okazało się, że wszyscy o tym mówią, a ja otrzymuję wiadomości od kolegów restauratorów z całej Polski! To tylko utwierdza mnie w przekonaniu, jak bardzo taka zmiana jest potrzebna - komentował rozgłos w rozmowie z poznańską Gazetą Wyborczą Michał Kuter.

Materiał chroniony prawem autorskim - zasady przedruków określa regulamin.
PODOBAŁO SIĘ? PODZIEL SIĘ NA FACEBOOKU

KOMENTARZE (0)

Do artykułu: Dali pracownikom pół godziny przerwy i mówią, że to nic nadzwyczajnego. Ludzie gratulują

Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin forum

Nie przegap żadnej nowości!

Subskrybuj newsletter PulsHR.pl Zamawiając newsletter akceptujsz Politykę prywatności portalu


REKLAMA

Drogi Użytkowniku!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych możemy przetwarzać Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane dodatkowo jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do odwołania zgody oraz prawo sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl. Wycofanie zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania dokonanego przed jej wycofaniem.

W dowolnym czasie możesz określić warunki przechowywania i dostępu do plików cookies w ustawieniach przeglądarki internetowej.

Jeśli zgadzasz się na wykorzystanie technologii plików cookies wystarczy kliknąć poniższy przycisk „Przejdź do serwisu”.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.