PARTNERZY PORTALU partner portalu partner portalu

4-dniowy tydzień pracy i podwyżka wynagrodzeń mają uratować gastronomię

W niemieckich restauracjach brakuje rąk do pracy. Aż 42 proc. lokali uskarża się, że ich pracownicy odchodzą do innych branż. Wśród pomysłów na uzdrowienie sytuacji są wyższe, "niezależne od napiwków", płace oraz czterodniowy tydzień pracy.

  • Autor: PAP/AT
  • 16 lip 2021 6:48
4-dniowy tydzień pracy i podwyżka wynagrodzeń mają uratować gastronomię
Pracownicy mają prawo do przyzwoitej wypłaty i uczciwego traktowania przez szefa (fot. shutterstock)
REKLAMA
  • Branża musi zapewnić lepsze warunki. Tu chodzi o zmianę kultury pracy. Pracownicy powinni wiedzieć, kiedy następuje zakończenie pracy. Mają też prawo do przyzwoitej wypłaty, niezależnie od napiwku i uczciwego traktowania przez szefa - ocenił Guido Zeitler, przewodniczący związku zrzeszającego pracowników gastronomii
  • Praca w branży musi stać się atrakcyjna dla pracowników. Oznacza to bardziej elastyczne podejście do czasu pracy - np. 4-dniowy tydzień pracy, większe zaangażowanie pracowników w procesy decyzyjne, innowacyjność oraz koniecznie wzrost wynagrodzeń - podkreślił Mirko Silz, szef sieci cateringowej "L'Osteria".
  • McDonald's Germany zamierza skupić się na przyciągnięciu nowych pracowników. Jednym z narzędzi ma być aplikacja mobilna, dzięki której proces rekrutacji zajmie około 60 sekund. Torsten Petersen, dyrektor zarządzający "Enchilada Franchise GmbH", chce uzupełniać braki kadrowe poprzez atrakcyjne zarządzanie personelem i marketing.

Chociaż jeszcze przed epidemią w niemieckich restauracjach i kawiarniach brakowało siły roboczej, kryzysowy rok 2020 dodatkowo pogorszył sytuację, ponieważ restauracje, bary, puby i kawiarnie były zamknięte przez wiele miesięcy. W czerwcu Niemieckie Stowarzyszenie Hoteli i Restauracji (Deutschen Hotel- und Gaststättenverbandes - Dehoga) opublikowało badanie, w którym 42 proc. firm z branży gastronomicznej skarżyło się na odejścia swoich pracowników do innych branż. Z kolei na początku lipca Guido Zeitler, przewodniczący związku zrzeszającego pracowników gastronomii, skrytykował warunki panujące w branży. Według danych Federalnej Agencji Pracy branżę gastronomiczną w 2020 roku opuścił co szósty pracownik - informuje magazyn "Business Insider".

"Wiele osób docenia możliwość ponownego wybrania się do restauracji (…) po trudnym czasie. Ale obecnie w sezonie letnim w większości placówek po prostu brakuje personelu, by obsłużyć klientów" - zauważył Zeitler w rozmowie z "Business Insider". Pracownicy poodchodzili, bo praca w krótszym wymiarze spowodowała zmniejszenie dochodów. Ale problem istniał już wcześniej. Przed epidemią "warunki pracy w branży restauracyjno-hotelowej nie były najlepsze. Brak wynagrodzenia za nadgodziny, szorstkie obchodzenie się z pracownikami czy wysoki wskaźnik rezygnacji wśród stażystów to tylko kilka z problemów. Pracodawcom od lat nie udało się uatrakcyjnić warunków pracy, co teraz zbiera żniwo" - podkreślił Zeilter.

PODOBAŁO SIĘ? PODZIEL SIĘ NA FACEBOOKU

KOMENTARZE (4)

Do artykułu: 4-dniowy tydzień pracy i podwyżka wynagrodzeń mają uratować gastronomię

Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin forum
  • Iza17 2021-08-02 06:55:48

    Praca tego typu bywa bardzo niestabilna - mowa tutaj zarówno o dniach i godzinach pracy jak i o wynagrodzeniu. Dlatego zrezygnowałam z pracy w gastronomii. Zdecydowałam się na zdobycie wykształcenia w Studium Pracowników Medycznych i Społecznych na kierunku Asystentka Stomatologiczna - pandemia pokazała, że był to bardzo dobry wybór.

  • Genowefa 2021-07-17 11:12:42

    Jak podnoszą płacę i tylko 4 dni pracy to dla wszystkich a nie tylko dla gastronomii normalnie w tym kraju są same k..... I złodzieje , tak się ludzie powinni zbudować że produkcja w Polsce powinna stanąć

  • Mateo 2021-07-16 20:26:56

    Dokładnie tak jak Zbyszek napisał

  • Zbyzek 2021-07-16 17:23:27

    Przez 30 lat w wolnej Polsce pracodawcy nie szanowali pracowników pamiętacie jak trzeba było was błagać na kolanach o pracę ? Jak zamiast nawet najniższej krajowej było na czarno i pod stołem ? Zobaczcie jakich fortun wy badylarze się dorobiliscie na naszych plecach ! Mam nadzieję że wszyscy śmiecie pójdziecie z torbami

Nie przegap żadnej nowości!

Subskrybuj newsletter PulsHR.pl Zamawiając newsletter akceptujsz Politykę prywatności portalu


REKLAMA

Drogi Użytkowniku!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych możemy przetwarzać Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane dodatkowo jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do odwołania zgody oraz prawo sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl. Wycofanie zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania dokonanego przed jej wycofaniem.

W dowolnym czasie możesz określić warunki przechowywania i dostępu do plików cookies w ustawieniach przeglądarki internetowej.

Jeśli zgadzasz się na wykorzystanie technologii plików cookies wystarczy kliknąć poniższy przycisk „Przejdź do serwisu”.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.