Co zrobić kiedy wiemy, że pracownik zasługuje na podniesienie wynagrodzenia, ale firma nie może sobie na to pozwolić? Poznać ich pozapłacowe oczekiwania i postarać się im sprostać.

- Według szacunków NBP wzrost wynagrodzeń w 2019 roku wyniesie 6,8 proc..
- Jak mają docenić pracowników firmy, których nie stać na zapewnienie im podwyżek.
- Z raportu „Cztery osobowości – jeden rynek pracy” przygotowanego przez Antal i Sodexo dowiemy się, co poza żywą gotówką można zaoferować zespołowi.
Okazuje się, że obecnie wynagrodzenie nie jest najistotniejszą składową pracy. Z raportu przygotowanego przez Antal i Sodexo wynika, że 93 proc. pracowników znacznie wyżej ceni bezpośrednią i swobodną atmosferę w zespole. Na drugim miejscu pojawia się możliwość wpływu na działania HR i rozwój firmy – taką potrzebę deklaruje 92 proc. badanych. Pierwszą trójkę zamyka oferta elastycznego czasu pracy i pracy zdalnej (81 proc.). Tuż za podium uplasowało się dbanie o zdrowy styl życia pracownika. Benefity tj. konsultacje z dietetykiem, owoce w biurze i dofinansowanie posiłków ważne są dla 76 proc. pracujących Polaków i wyprzedzają stabilność wynagrodzenia (73 proc.). Dodatkowo, prawie 70 proc. doceni, jeśli pracodawca dofinansuje im posiłek w pracy.
- Wyraźnie widać, że nowa rzeczywistość biznesowa wpływa na ewolucje ofert i miejsc pracy. Polacy coraz częściej zwracają uwagę na kwestie związane z jakością życia. Stawiają na zdrowie i doceniają inicjatywy, które będą wpierać ich działania w tym zakresie. Jak wynika z raportu, aż 65 proc. respondentów docenia benefity niosące za sobą dodatkowe oszczędności w życiu codziennym. To cenne informacje w kontekście tworzenia środowiska pracy na miarę potrzeb pracowników, którzy w nim uczestniczą - Anna Piotrowska-Banasiak, dyrektor rozwoju w firmie rekrutacyjnej Antal.

Z kolei Małgorzata Kroh, dyrektor marketingu i rozwoju w Sodexo Benefits and Rewards Services wskazuje, że w przypadku dofinansowania posiłku pracownik zyskuje do 22 proc. więcej niż gdyby otrzymał podwyżkę.


KOMENTARZE (0)