- Benefity często pozostają niewykorzystane – z braku czasu, chęci lub błędnie zdefiniowanych potrzeb.
- Coraz częściej więc pracodawcy stawiają na dofinansowanie posiłków w formie kart przedpłaconych.
- Średnia kwota przeznaczana na tego typu benefit w Polsce wzrosła od 2017 roku o 27 proc. - do 145 złotych rocznie.
Jak pokazuje badanie „Drogowskaz Motywacyjny 2018”, średnia kwota wydawana na świadczenia pozapłacowe nieprzerwanie od kilku lat rośnie – w ubiegłym roku wyniosła aż 948 złotych na jednego pracownika rocznie. Budżety motywacyjne wzrosły od ubiegłego roku w ponad co czwartej firmie (27 proc.). Oznacza to, że pracodawcy rozumieją potrzebę dodatkowego motywowania zatrudnionych.
Niestety, jak pokazuje praktyka biznesowa, oferowane benefity często pozostają niewykorzystane – z braku czasu, chęci lub błędnie zdefiniowanych potrzeb. Nie wszyscy lubią lub mogą chodzić na siłownię czy na basen. Podobnie jest z bonami do spa, zniżkami do placówek kulturalnych. Efekt – pracownik nie korzysta z otrzymanej możliwości, a pracodawcy ponoszą straty.
Czytaj też: Benefity okiem menedżera. Czego pragną szefowie?
Niezależnie od branży czy wykonywanego zawodu w planie dnia każdego pracownika znajduje się wspólny punkt - to czas na spożycie posiłku. Każdy je po swojemu, w ulubionym smaku i stylu. Jedni uwielbiają wyjścia na lunch, inni wolą przygotowywać posiłki w domu i zabierać je ze sobą do pracy. W apetytach pracowników drzemie ukryty potencjał dla pracodawców, który mogą go wykorzystać w swoich programach motywacyjnych.
Prawidłowe odżywianie jest jednym z podstawowych czynników wydajnej pracy. (Fot. Fotolia)
Jedzenie i posiłki w pracy
Dofinansowanie posiłków to świadczenie pozapłacowe, które pracownicy mogą otrzymać od pracodawcy np. w formie wygodnych kart przedpłaconych. Jedną z zalet takiego rozwiązania jest swoboda wyboru. Do pracownika należy wybór, czy otrzymaną kwotę przeznaczy na zakupy spożywcze, posiłek poza biurem, catering czy danie na wynos.
- Pracodawcy zaczynają przywiązywać coraz większą wagę do sposobu odżywiania pracowników. Potwierdzają to wyniki badania "Drogowskaz Motywacyjny 2018", już 1/3 firm zatrudniających ponad 250 osób dofinansowuje posiłki, a roczna średnia kwota przeznaczana na tego typu benefit w Polsce wzrosła od 2017 roku o 27 proc. - do 145 złotych. Takie rozwiązanie daje zatrudnionym realne wsparcie, ale jednocześnie nie ogranicza im swobody wyboru. Wydatki, które pracownicy i tak ponieśliby na przykład podczas zakupów spożywczych mogą zostać przeznaczone na coś innego - mówi Małgorzata Kroh z Sodexo Benefits and Rewards Services.
Dla zdrowia pracowników
Prawidłowe odżywianie jest jednym z podstawowych czynników wydajnej pracy. Według badań Health Enhancement Research Organization (HERO) wartościowy posiłek zwiększa efektywność pracownika o 25 proc. To z kolei ma wpływ na jego samopoczucie, zapobiega chorobom i przeziębieniom, a także obniża absencję w pracy.
Według danych ZUS Polacy spędzili na L4 w 2017 roku 229 milionów dni. Choroba pracownika oznacza dla pracodawcy dezorganizację w firmie, a także dodatkowe koszty. Aby uniknąć nadmiernej nieobecności pracownika w firmie warto zainwestować w dofinansowanie posiłków. Takie rozwiązanie przynosi wiele korzyści dla obu stron. Co więcej, wspólne jedzenie w pracy sprzyja integracji. Nawiązane więzi pozwalają na lepsze zrozumienie zespołu, sprawniejszą komunikację i realizację zadań, a przede wszystkim na poczucie przynależności do firmy.
Interesują Cię biura, biurowce, powierzchnie coworkingowe i biura serwisowane? Zobacz oferty na PropertyStock.pl

KOMENTARZE (2)