Zaległości producentów wyrobów ciastkarskich i piekarniczych przekroczyły 118 mln zł w 2020 r.; wzrosły o ok.10 proc., przy średniej dla ogółu firm wynoszącej 4 proc. - wynika z danych Rejestru Dłużników BIG InfoMonitor oraz BIK. Najbardziej zadłużeni są piekarze i cukiernicy ze Śląska.

- W zeszłym roku zaległości piekarzy i cukierników wzrosły z 107,6 mln zł w 2019 r. do 118,1 mln zł w 2020 r., czyli prawie o 10 proc.
- Ubyło natomiast firm, które miały kłopoty finansowe i ostatecznie udział niesolidnych płatników wynosi w tej branży 6 proc. - podobnie jak w całej gospodarce - jest też zbliżony do odsetka ryzykownych przedsiębiorstw wśród sprzedawców wyrobów piekarniczych i cukierniczych.
- Firmy piekarniczo-cukiernicze nie mają łatwo, bo nawet w okresie bez pandemii nie sprzyjają im trendy żywieniowe. Po danych na temat zaległości, można wnioskować, że miniony rok nie był dla branży szczególnie sprzyjający - powiedziała Halina Kochalska z BIG InfoMonitor.
Według Rejestru Dłużników BIG InfoMonitor i BIK w zeszłym roku zaległości piekarzy i cukierników wzrosły z 107,6 mln zł w 2019 r. do 118,1 mln zł w 2020 r., czyli prawie o 10 proc. Ubyło natomiast firm, które miały kłopoty finansowe i ostatecznie udział niesolidnych płatników wynosi w tej branży 6 proc. - podobnie jak w całej gospodarce - jest też zbliżony do odsetka ryzykownych przedsiębiorstw wśród sprzedawców wyrobów piekarniczych i cukierniczych.
W przypadku punktów handlowych zaległości podniosły się w minionym roku o 5 proc., do 12,7 mln zł. Średnia kwota przeterminowanych o minimum 30 dni zobowiązań przekracza w tej grupie 40 tys. zł, a w przypadku producentów pieczywa i ciastek 122 tys. zł.
Jak powiedziała Halina Kochalska z BIG InfoMonitor, firmy piekarniczo-cukiernicze "nie mają łatwo, bo nawet w okresie bez pandemii nie sprzyjają im trendy żywieniowe".
Ekspertka zwróciła uwagę, że w ubiegłoroczny Tłusty Czwartek zjedzono wprawdzie w całym kraju 100 mln pączków - średnio 2,5 na osobę - jednak spożycie chleba i bułek ze względu na zmiany w diecie Polaków z roku na rok maleje. Przytoczyła dane GUS, z których wynika, że w 2019 r. zjadaliśmy 2,98 kg wyrobów piekarniczych na osobę w ciągu miesiąca, podczas gdy w 2018 r. było to 3,15 kg, a w 2014 r. 3,94 kg. "Na tle producentów wielu innych towarów, których sprzedaż, ze względu na epidemię gwałtownie spadła, pieczywo jako jeden z podstawowych produktów spożywczych nie zniknęło z list zakupów" - wskazała.

KOMENTARZE (0)