Start-up Just, zajmujący się produkcją żywności, zadebiutował „jajecznicą” na bazie fasoli mung. Technologia rozwijana przez Just ma pomóc w rozwiązaniu problemu niedoboru żywności na świecie.

Start-upy to nie tylko portale internetowe i roboty. Innowacyjne firmy szukają technologii, które usprawnią wszelkie dziedziny życia. Kalifornijski start-up Just – dawniej znany jako Hampton Creek, chce ograniczyć hodowlę zwierząt na mięso, oferując zamienniki. Jeszcze jako Hampton Creek opracowali bezjajeczny majonez. Teraz idą o krok dalej, oferując potrawę przypominającą w smaku i wyglądzie jajecznicę, choć zrobioną wyłącznie z wegańskich produktów.
Czytaj też: Dobre wieści dla start-upów. Będzie łatwiej o pieniądze
Okazało się, że hodowana w chińskiej prowincji Mongolia Wewnętrzna fasola mung ścina się podobnie jak jajka. Zrobiona na jej bazie wegańska „jajecznica” sprzedawana jest w butelkach – można ją od razu wylać na patelnię. Okres przydatności do spożycia wynosi od 8 do 10 dni, choć start-up pracuje nad jego wydłużeniem.
Produkt od kilku tygodni testowany jest w USA. Teraz zaprezentowano go w podczas wydarzenia Green Common w Hongkongu.
- To jasne, że nasza planeta nie może wykarmić całej, ciągle rosnącej populacji 7,6 mld ludzi. Innowacje w produkcji żywności odegrają krytyczną rolę – mówi twórca Green Common David Yeung.



KOMENTARZE (0)