Stres i nadmiar zadań odbijają się na nawykach żywieniowych pracowników. Praca zdalna często nie ułatwia dbania o regularne posiłki. Ci, którzy natrafiają na trudności, wskazują na niewyraźne granice między pracą a odpoczynkiem oraz brak czasu z powodu obowiązków domowych.
Praca zdalna nie ułatwia dbania o regularne posiłki (Fot. Louis Hansel/Unsplash)
Trwa rejestracja uczestników na nasz tegoroczny Europejski Kongres Gospodarczy. Zapraszamy! Udział możecie potwierdzić pod
tym linkiem.
Praca zdalna nie sprzyja dbaniu o zdrowie. Nie sprzyja również dbaniu o prawidłową wagę. Z badania Dailyfruits „Wpływ pracy zdalnej na nawyki żywieniowe Polaków” wynika, że aż 44 proc. Polaków przytyło na home office. Najwięcej (39 proc.) między 4 a 6 kg. Blisko co trzeci pracownik (31 proc.) przyznał, że zajadał stres w czasie pandemii.
Z kolei z badania Sodexo „Potrzeby pracowników 2022” wynika, że ok. połowa osób pracujących zdalnie postrzega pracę jako ułatwienie pod kątem dbania o regularne posiłki. 28 proc. badanych nie widzi różnicy - tak samo ocenia możliwości pod tym względem podczas pracy stacjonarnej i zdalnej, a prawie co piąty badany twierdzi, że jest trudniej.
Z czego wynikają te trudności? Najczęściej chodzi o brak regularności czasu pracy i poczucie, że non stop jesteśmy w pracy (48 proc.). Różne obowiązki domowe również powodują, że brakuje spokojnej chwili na zaspokojenie potrzeb żywieniowych (14 proc.). Wśród innych czynników wymieniane są stres i pośpiech (12 proc.). Co 10. badany twierdzi, że w jego firmie nie przewidziano czasu wolnego na posiłek – to kwestia, której liderzy i pracodawcy powinni poświęcić szczególną uwagę.
Wspólne posiłki sprzyjają integracji i lepszej atmosferze
Warto podkreślić, że 28 proc. respondentów badania Sodexo bardzo często ma okazję zjeść lunch lub inny posiłek w gronie współpracowników - czy to stacjonarnie, czy online. Co najmniej dwa razy w tygodniu praktykuje taki zwyczaj 20 proc. badanych, a od czasu do czasu – 18 proc. Są też osoby, które rzadko (14 proc.) bądź nigdy lub prawie nigdy nie spotykają się przy stole z innymi pracownikami (20 proc.).
Tymczasem aż 83 proc. badanych uważa, że wspólne posiłki sprzyjają integracji i lepszej atmosferze. To ważny sygnał dla pracodawców, by szukać sposobów na wzmocnienie relacji w coraz bardziej rozproszonej i różnorodnej społeczności firmowej, tym samym rozwijając prozdrowotną kulturę.
Benefity wspierające codzienne wydatki w ramach podwyżki
42 proc. uczestników badania „Dodatkowe wsparcie dla pracowników” przyznaje, że chciałoby w ramach podwyżki otrzymywać benefity finansowe, wspierające codzienne wydatki, np. dofinansowanie posiłków w pracy. Na kolejnym miejscu znalazł się benefit w postaci elastycznego czasu pracy bądź pracy zdalnej (24 proc.).
Jako mniej przydatne wskazane zostały benefity związane z rekreacją, wspierające codzienną aktywność (14 proc.). Gdy podwyżka nie jest możliwa, to pewną formą rekompensaty mogą być benefity związane ze zdrowiem, wspierające zdrowie psychiczne i fizyczne – tak oceniło 20 proc. respondentów.
Warto przypomnieć, że 1 marca 2022 r. weszła w życie nowelizacja rozporządzenia Ministra Rodziny i Polityki Społecznej, zgodnie z którą wzrosła kwota zwolnienia z oskładkowania dofinansowania posiłków dla pracowników - do 300 zł na pracownika miesięcznie.
Interesują Cię biura, biurowce, powierzchnie coworkingowe i biura serwisowane? Zobacz oferty na PropertyStock.pl

KOMENTARZE (1)