×

Subskrybuj newsletter
pulshr.pl

Zamów newsletter z najciekawszymi i najlepszymi tekstami portalu.

Podaj poprawny adres e-mail
  • Musisz zaznaczyć to pole
PARTNERZY PORTALU

W branży piekarskiej brakuje rąk do pracy

  • Autor: PAP
  • 10 wrz 2014 16:28

- Brak młodych osób chcących uczyć się zawodu to jeden z głównych problemów branży piekarskiej nie tylko w Polsce, ale i na świecie - uważają przedstawiciele tej branży. Ich zdaniem jeśli sytuacja się nie zmieni, to części piekarni i cukierni grozi likwidacja.

W branży piekarskiej brakuje rąk do pracy
Fot. Adobe Stock. Data dodania: 23 września 2022
REKLAMA

Jak powiedział w Poznaniu na konferencji prasowej prezes Stowarzyszenia Rzemieślników Piekarstwa RP Stanisław Butka, niedobór fachowców będzie skutkował kurczącą się liczbą zakładów piekarskich.

"Brak następców, brak chętnych do nauki jest największym problemem, jeśli chodzi o zawód piekarza i cukiernika. Musimy robić wszystko, by te zawody nie zaginęły. Według naszych szacunków w Polsce działa ok. 10 tys. zakładów; część z nich będzie musiała zakończyć działalność - nie tylko dlatego, że jemy coraz mniej pieczywa" - powiedział Butka.

W całym kraju zawodu uczy się obecnie najwyżej kilkadziesiąt osób, a potrzeby są wielokrotnie większe.

Czytaj tez: Niepewny los włoskiej pizzy. Brakuje piekarzy

"W Wielkopolsce, w ramach naszego cechu, nowy rok w nauce zawodu piekarza zaczyna dziewięciu młodych adeptów. Jeszcze kilkanaście lat temu były to cztery pełne klasy. Młodych może odstraszać wizja ciężkiej pracy. W dodatku ci, którzy deklarują, że chcą uczyć się w szkołach zawodowych, traktowani są przez rówieśników jako gorsi" - powiedział.

Butka dodał, że problem z fachowcami do pracy dotyczy także innych krajów. "W Niemczech z powodu braku następców w ubiegłym roku zamknęło się 12 proc. piekarni. My staramy się popularyzować zawód piekarza, organizując imprezy promocyjne, tj. Święto Chleba. Zaczynamy edukację od najmłodszych dzieci" - powiedział.

Problemy branży mają być omawiane podczas organizowanego w październiku w Poznaniu Kongresu Światowej Unii Piekarzy i Cukierników. Impreza ta organizowana jest po raz pierwszy po ubiegłorocznym połączeniu Światowej Unii Piekarzy z Międzynarodowym Związkiem Cukierników. Wydarzenie odbywać się będzie 1-2 października; do Poznania ma przyjechać kilkudziesięciu reprezentantów sektora piekarskiego i cukierniczego z całego świata. Poza kwestią szkoleń młodych piekarzy i cukierników, zaplanowano tematy ekonomicznego utrzymania zakładów, oraz zdrowego pieczywa.

Jak poinformowano na konferencji, Światowa Unia Piekarzy i Cukierników zrzesza ok. 4 mln członków, 300 tys. piekarni i cukierni z ponad 40 krajów.

Interesują Cię biura, biurowce, powierzchnie coworkingowe i biura serwisowane? Zobacz oferty na PropertyStock.pl

PODOBAŁO SIĘ? PODZIEL SIĘ NA FACEBOOKU

Zamów newsletter z najciekawszymi i najlepszymi tekstami portalu

KOMENTARZE (0)

Do artykułu: W branży piekarskiej brakuje rąk do pracy
Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin forum
REKLAMA

Nie przegap żadnej nowości!

Subskrybuj newsletter PulsHR.pl


REKLAMA