Praca w gastronomii. Zarobki kelnerów poszły w górę, ale wymagania restauratorów też

– Są miejsca, w których kelner może zarobić 20-25 zł na rękę za godzinę, ale to rzadkość, tak samo jak rzadkością są w tej branży umowy o pracę. Jeśli już się zdarzają, to w wysokości płacy minimalnej – mówi w rozmowie z PulsHR.pl Piotr Borecki, wiceprezes Stowarzyszenia Kelnerów Polskich.
REKLAMA


Puls HR Puls HR

Praca w gastronomii. Zarobki kelnerów poszły w górę, ale wymagania restauratorów też

  • Urzędy pracy rozpoczynają już pierwsze rekrutacje do pracy sezonowej. Tegoroczny pośpiech wynika z braku rąk do pracy. Poszukiwani są m.in. kelnerzy.
  • Zarobki kelnerów poszły w górę. Jeśli chodzi o imprezy okolicznościowe, stawki wahają się od 15 do 20 zł za godzinę na rękę, w restauracjach najczęściej płaci się od 13 do 17 zł.
  • Nie ma jednak nic za darmo. Wraz z wyższą stawką pojawiły się większe wymagania pracodawców. – Zdarzają się miejsca, w których kelner tak naprawdę ogarnia wszystko, łącznie ze sprzątaniem toalet i sali – mówi Piotr Borecki.
  • Dziś mało kto kształci się w zawodzie kelnera. Przyjęło się, że kelnerem może być każdy, bo to przecież zwykły "podawacz". Tymczasem nieprofesjonalna obsługa odbija się na jakości usług restauracji i może skutkować utratą klientów.
  • – Kelner to nie tylko osoba, która przyjmuje zamówienie i podaje je do stolika – to również doradca, psycholog, to magister gastronomii, ale też handlowiec – to przecież on zajmuje się sprzedażą w restauracji –  mówi Borecki.

Jakie jest obecnie zapotrzebowanie na rynku na kelnerów?

Piotr Borecki, wiceprezes Stowarzyszenia Kelnerów Polskich: - Ogromne. Nawet nie jestem w stanie oszacować. W samej gastronomii, tylko w Warszawie potrzeba ok. 4 tys. pracowników. Można założyć, że połowa z tej liczby to kelnerzy. Tymczasem w tym roku mury wszystkich szkół gastronomicznych w Polsce – a jest ich 1260 – opuści ok. 12 tys. kucharzy i 270 kelnerów. Jest fatalnie, a będzie coraz gorzej, bo nie ma zainteresowania w kształceniu w tym zawodzie.

- Nie wyobrażam sobie restauracji bez obsługi kelnerskiej - mówi Piotr Borecki, wiceprezes Stowarzyszenia Kelnerów Polskich. (fot. PTWP) - Nie wyobrażam sobie restauracji bez obsługi kelnerskiej - mówi Piotr Borecki, wiceprezes Stowarzyszenia Kelnerów Polskich. (fot. PTWP)

Czy jednak kształcenie jest potrzebne? Wiele restauracji czy placówek gastronomicznych zatrudnia na stanowisko kelnera osoby nie tylko bez żadnego wykształcenia w gastronomii, ale i doświadczenia.

CZYTAJ DALEJ »
Podobał się artykuł? Podziel się!

REKLAMA

Nie ma jeszcze komentarzy. Kliknij aby dodać komentarz.

Drodzy Użytkownicy!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.