PARTNERZY PORTALU partner portalu partner portalu partner portalu partner portalu

Najpierw zwalniali jak leci, teraz zatrudniają. Ale ludzie nie chcą już tam wracać

Hotelarstwo to branża, która mocno oberwała w czasie pandemii. Ci, którzy musieli redukować zatrudnienie, teraz szukają pracowników. A tych na rynku brakuje - z kilku powodów.

Najpierw zwalniali jak leci, teraz zatrudniają. Ale ludzie nie chcą już tam wracać
Nie wszyscy pracodawcy decydowali się na zwolnienia w czasie pandemii (Fot. Shutterstock)
REKLAMA
  • Na OLX Praca w kategorii hotelarstwo mamy ponad 2 tysiące ogłoszeń. Głównie dotyczą one obsługi hotelowej i zarządzania.
  • Braki kadrowe nawarstwiają się, ponieważ hotelarstwo w dużej mierze poszukuje tych samych pracowników, co gastronomia.
  • Ponadto wiele osób w czasie pandemii przebranżowiło się.

Obronną ręką z pandemii wyszły firmy z sektora HoReCa, które najszybciej dostosowały się do zaistniałej sytuacji. Część hoteli zakwalifikowała się na pomoc z tarczy antykryzysowej – dla wielu była to ostatnia deska ratunku.

– W początkowym okresie pandemii właściciele hoteli radzili sobie sami – na przykład przebranżowili się i zaczęli zajmować się cateringiem do szpitali, przedszkoli czy prywatnych żłobków. Inni organizowali spotkania dla mniejszej liczby osób, która była określona w rozporządzeniach. Finansowe wsparcie pozwoliło im przetrwać i załatać dziurę. Był pewien czas, kiedy zgłaszali się do mnie właściciele hoteli i zaznaczali w rozmowach, że będą w styczniu musieli zacząć szukać pracy, bo nie mają z czego żyć. Niedługo potem otrzymali dofinansowanie – z jego pomocą nie musieli zamykać biznesu – komentuje Liliana Swoboda, założycielka i właścicielka agencji Lepsza Praca.

Interesują Cię biura, biurowce, powierzchnie coworkingowe i biura serwisowane? Zobacz oferty na PropertyStock.pl

Praca w innej branży

Nie wszyscy pracodawcy decydowali się na zwolnienia w czasie pandemii. Oni są obecnie w lepszej sytuacji.

– Znam właścicieli, którzy rozmawiali z załogą o trudnej sytuacji. Pytali, czy są w stanie zejść ze swojej stawki na kilka miesięcy, bo dzięki temu firma może przetrwać. Jeżeli takie rozmowy miały miejsce, pracownicy wiedzieli, na czym stoją, to obyło się bez zwolnień – ocenia Swoboda.

Nie wszystkim jednak udało się uniknąć redukcji zatrudnienia. Warto przytoczyć dane GUS, według których w 2020 r. przedsiębiorcy z sektora gastronomii i zakwaterowania zlikwidowali 24,1 tys. miejsc pracy, a utworzyli ich 18,8 tys. Z rynku – w wielu przypadkach bezpowrotnie – zniknęło 5,3 tys. etatów.

Wraz z nimi zniknęli także pracownicy, którzy zaczęli się przebranżawiać i szukać zajęcia w innych gałęziach gospodarki. Jak wynika z danych Grupy Progres, liczba kandydatów do pracy w przemyśle produkcyjnym, logistyce czy handlu i pochodzących z branży HoReCa zwiększyła się o ponad 20 proc.

Materiał chroniony prawem autorskim - zasady przedruków określa regulamin.
PODOBAŁO SIĘ? PODZIEL SIĘ NA FACEBOOKU

KOMENTARZE (5)

Do artykułu: Najpierw zwalniali jak leci, teraz zatrudniają. Ale ludzie nie chcą już tam wracać

Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin forum
  • Polak 2021-06-25 19:18:34

    Od kilku lat w Polsce i Europie brakuje rąk do pracy. Polscy "pracodawcy" uważają,że jest bezrobocie. Żenada

  • Krystek 2021-06-25 01:01:08

    A do roboty sami, jeśli kogoś nie stać na utrzymanie pracownika to na etat zapraszamy pseudo pracodawcy janusze

  • Piotr 2021-06-25 00:33:11

    No nie mówicie. Zwalniali ? Przecież Pinokio uratował tyle setek tysięcy miejsc pracy dzięki swojej ofiarności. To kogo zwalniali ? I panowie pracodawcy no cóż... Pracownik to nie mebel że sobie go wywalicie i weźmiecie nowy. Teraz jest rynek pracownika , zamiast narzekać dajcie godziwa płacę oraz etat to znajdziecie ludzi. Cóż - tak działa system zwany wolnym rynkiem.

  • Ania 2021-06-24 23:41:17

    Pamiętam jak na początku pandemii, cała branża hotelarsko gastronomiczna wymieniała się poradami na forach internetowych,,, "jak najszybciej i bez bólu, dla siebie oczywiście wywalać na bruk pracowników, ,,,, jaki dawane takie odbierane,,,, panowie i panie szefostwo z gostro,,

  • Genowefa 2021-06-24 13:31:58

    Hytry zawsze podwójnie traci

REKLAMA
  • PARTNER SERWISU partner portalu

Nie przegap żadnej nowości!

Subskrybuj newsletter PulsHR.pl Zamawiając newsletter akceptujsz Politykę prywatności portalu


REKLAMA