PARTNERZY PORTALU partner portalu partner portalu

Jeden kamyk może wszystko popsuć. Tu ludzie są ważniejsi od maszyn

Unitop postawił na edukację pracowników we własnym zakresie ze względu na specyficzne procesy produkcyjne. Nawet ktoś, kto pracował w wielu zakładach, przechodząc z maszyny na maszynę, musi się u nas doszkolić i poznać nasze procesy, które nie są rozpowszechnione. Każdy musi się tego nauczyć - mówi prezes Unitopu Marek Moczulski.

Jeden kamyk może wszystko popsuć. Tu ludzie są ważniejsi od maszyn
Marek Moczulski, prezes firmy Unitop (Fot. mat. pras.)
REKLAMA
  • Unitop, zatrudniający 350 stałych pracowników, produkuje 200 ton chałwy miesięcznie.
  • Każdego pracownika produkcyjnego firma szkoli i przyucza, ponieważ chałwy wyrabiane są ręcznie. Praca miazgowego czy wyrabiacza to nie to samo, co praca chociażby operatora maszyn.
  • Młodzi ludzie są zainteresowani pracą, ale nie wszyscy zostają w firmie na stałe. Jak zaznacza Marek Moczulski, choć zarobki są dobre, to zdarza się, że praca jest dla nich za ciężka.

Produkujecie ok. 200 ton chałwy miesięcznie. Ile osób zatrudniacie?

Marek Moczulski, prezes firmy Unitop: Jesteśmy jednym z największych producentów chałwy w Europie. Zatrudniamy na stałe 350 osób. Są jednak miesiące, kiedy produkujemy jeszcze więcej. Wspierają nas wówczas pracownicy tymczasowi - czasem jest to 100, a nawet 150 osób.

Interesują Cię biura, biurowce, powierzchnie coworkingowe i biura serwisowane? Zobacz oferty na PropertyStock.pl

W Unitop chałwa od zawsze produkowana jest ręcznie. Na jakie stanowiska rekrutujecie?

- Przede wszystkim poszukujemy pracowników fizycznych, którzy wspomogą nas na stałe. Aby pracować przy wyrobie chałwy i sezamków, niezbędne jest czasochłonne wyszkolenie pracownika, dlatego tak istotne jest, aby zatrudniać na stałe.

To bardzo nietypowe podejście. Utrudnia to rekrutację?

- Rzeczywiście nasza produkcja jest specyficzna, dlatego też uczymy naszych pracowników od samego początku. Praca miazgowego czy wyrabiacza to nie to samo co praca chociażby operatora maszyn. Najpierw musimy ugotować miazgę, następnie trzeba ręcznie wiosłować ją w specjalnych kociołkach. Dzięki temu tworzą się włókna - a jak wiadomo, im bardziej włóknista konsystencja chałwy, tym smaczniejsza. Tylko ręczna produkcja pozwala na to, by zachować taką strukturę.

Oczywiście część procesów jest zautomatyzowana, planujemy też kolejne działania w tym obszarze. Jednak najważniejsza część produkcji jest wykonywana ręcznie i tak pozostanie. Nasi konsumenci to doceniają. Nawet w Turcji trudno jest spotkać wyrabianą ręcznie chałwę z włóknistą fakturą. Chałwa, podobnie jak sezamki, to produkt niszowy i bardzo tradycyjny. Polska z nich słynie. W Kanadzie jesteśmy numerem jeden, natomiast w Anglii mamy drugą pozycję. Całkiem dobrze idzie nam także w Australii czy Ameryce. Nasza jakość jest tam doceniana.

Materiał chroniony prawem autorskim - zasady przedruków określa regulamin.
PODOBAŁO SIĘ? PODZIEL SIĘ NA FACEBOOKU

KOMENTARZE (0)

Do artykułu: Jeden kamyk może wszystko popsuć. Tu ludzie są ważniejsi od maszyn

Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin forum

Nie przegap żadnej nowości!

Subskrybuj newsletter PulsHR.pl Zamawiając newsletter akceptujsz Politykę prywatności portalu


REKLAMA

Drogi Użytkowniku!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych możemy przetwarzać Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane dodatkowo jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do odwołania zgody oraz prawo sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl. Wycofanie zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania dokonanego przed jej wycofaniem.

W dowolnym czasie możesz określić warunki przechowywania i dostępu do plików cookies w ustawieniach przeglądarki internetowej.

Jeśli zgadzasz się na wykorzystanie technologii plików cookies wystarczy kliknąć poniższy przycisk „Przejdź do serwisu”.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.