Spółka QFG Food wybuduje nowy zakład przetwórstwa mięsnego w Radomiu na terenie podstrefy Tarnobrzeskiej Specjalnej Strefy Ekonomicznej. Powstanie 600 nowych miejsc pracy.

• W najbliższych tygodniach spółka QFG Food ma rozpocząć budowę zakładu przetwórstwa mięsnego w Radomiu na terenie podstrefy Tarnobrzeskiej Specjalnej Strefy Ekonomicznej.
• Dzięki nowej inwestycji powstanie około 600 nowych miejsc pracy.
• Wartość inwestycji to co najmniej 90 mln zł.
• Budowa zakładu ma zakończyć się do lutego 2018 r.
Jak poinformował prezes QFG Food Jarosław Krzyżanowski, zgodnie z wydanym zezwoleniem na działalność w TSSE, minimalna wartość inwestycji szacowana jest na 90 mln zł, a najmniejsze możliwe zatrudnienie to 50 osób.
"Docelowo chcemy jednak, by w zakładzie znalazło pracę nawet 600 osób, a inwestycja wyniosła około 170 mln zł" - zaznaczył inwestor w czwartek podczas uroczystości wręczenia firmie zezwolenia na prowadzenie działalności gospodarczej na terenie TSSE.
Zakład powstanie na działce o powierzchni 7,8 ha, zlokalizowanej przy ulicy Energetyków. To - jak poinformował radomski magistrat - teren włączony w obszar TSSE na podstawie rozporządzenia Rady Ministrów. Firma QFG Food kupiła go od radomskiej spółki Wodociągi Miejskie.
Czytaj też: Ok. 1200 miejsc pracy stworzy do końca 2022 r. w Pionkach i Radomiu QFG Food Group
Prezydent Radomia Radosław Witkowski podkreślił, że radomskie firmy coraz dynamiczniej się rozwijają, podbijają zagraniczne rynki i zwiększają w ten sposób zatrudnienie w regionie radomskim. "Spadek bezrobocia, który obserwujemy od ponad dwóch lat, to zasługa właśnie takich inwestorów. Naszym zadaniem jest natomiast tworzenie sprzyjających warunków i wspieranie ich działań" - zaznaczył prezydent miasta.
Według wicedyrektora Tarnobrzeskiej Specjalnej Strefy Ekonomicznej Zygmunta Cholewińskiego, inwestycja firmy QFG Food daje wiele korzyści. "To nie tylko miejsca pracy dla osób, które znajdą zatrudnienie w nowym zakładzie, ale także nowe możliwości dla rolników z okolicznych miejscowości" - podkreślił.
QFG specjalizuje się w wytwarzaniu convenience food, czyli tzw. "żywności wygodnej", gotowej do spożycia bezpośrednio po podgrzaniu. Głównymi odbiorcami wyrobów QFG są sieci handlowe i gastronomiczne. Około 80 proc. produkcji trafia na rynki europejskie, a pozostała część do Polski. W 2015 roku przychody QFG wyniosły 171 mln zł. Rok 2016 przyniósł ich zwiększenie do blisko 210 mln zł.

KOMENTARZE (0)