- PortalSpożywczy.pl/RAF
- •9 sty 2020 8:48
Zarząd Iglotex S.A. wprowadzi nowy model produkcji wyrobów na bazie warzyw i owoców. Jednocześnie podjął trudną decyzję o zamknięciu zakładu produkcyjnego w Grudziądzu.

Zarząd Iglotex S.A. podjął decyzję o zamknięciu zakładu produkcyjnego w Grudziądzu z końcem czerwca bieżącego roku. Równolegle, firma wprowadzi nowy, efektywniejszy model produkcji wyrobów na bazie warzyw i owoców.
- Decyzja ta nie zapadła z dnia na dzień – jest wynikiem wnikliwych analiz, które trwały od dłuższego czasu. Na skutek szeregu zmian, które w ostatnich latach zachodzą na rynku upraw warzyw i owoców oraz rosnących kosztów produkcji mrożonek – zakład produkcyjny w Grudziądzu był jedynym, nierentownym wśród fabryk Grupy Iglotex. Proces pogarszania się wyniku netto zakładu był obserwowany od kilku lat – komentuje Maciej Włodarczyk, prezes Iglotex S.A.
Czytaj też: Raport płacowy 2020 Hays. Rok podwyżek się skończył. Pora na nowe wyzwania rynku pracy
Zakład produkcyjny w Grudziądzu, przejęty przez Iglotex S.A. w 2007 roku – jako jedyny w Grupie Iglotex – specjalizował się w produkcji mrożonych warzyw i owoców, i o ile nie konkurował z innymi zakładami w Grupie Iglotex, gdzie były i są produkowane zupełnie inne kategorie produktów mrożonych (takie jak uszka, pierogi, frytki, pizza, zapiekanki), o tyle był zdecydowanie bardziej narażony na negatywne trendy rynkowe.



KOMENTARZE (0)