-
- •15 lis 2019 14:13
Z początkiem listopada rozpoczął się tzw. okres zimowy, w którym pracodawca musi zapewniać pracownikom bezpłatnie posiłki regeneracyjne i napoje częściej niż w innych porach roku. Nowością jest to, że zamiast gotowego obiadu może pracodawca przekazać talon czy bon na posiłek. Jednak nie wszyscy pełniący swoje zawodowe obowiązki pod chmurką na posiłek się załapią.

- W obecnej sytuacji na rynku pracy posiłki „fundowane” przez pracodawców są często benefitem przysługującym wszystkim pracownikom niezależnie od pory roku.
- Jednak są branże, które ze względu na swoją specyfikę wymagają od pracownika wykonywania obowiązków "pod chmurką" i takim pracownikom należy się posiłek ustawowy.
- Nowelizacja wyszła na przeciw zmieniającym się warunkom i czasom. Okazuje się jednak, że niewiele pomogła funkcjonariuszom mundurowym.
Zgodnie z art. 232 Kodeksu pracy, pracodawca jest obowiązany zapewnić pracownikom zatrudnionym w warunkach szczególnie uciążliwych, nieodpłatnie, odpowiednie posiłki i napoje, jeżeli jest to niezbędne ze względów profilaktycznych. Zgodnie z rozporządzeniem Rady Ministrów z 28 maja 1996 r. w sprawie profilaktycznych posiłków i napojów (Dz. U. nr 60, poz. 279) posiłki profilaktyczne należą się pracownikom wykonującym prace związane określonym wysiłkiem fizycznym. W okresie zimowym (za jaki uważa się od dnia 1 listopada do dnia 31 marca) posiłki należą się za pracę związaną z wysiłkiem fizycznym, powodującym w ciągu zmiany roboczej efektywny wydatek energetyczny organizmu powyżej 1500 kcal (6280 kJ) u mężczyzn i powyżej 1000 kcal (4187 kJ) u kobiet, wykonywane na otwartej przestrzeni.
Ciepły obiad? Może być catering lub talon
Tegoroczna nowelizacja rozporządzenia wniosła zmianę w § 2 ust. 2. Zgodnie z nowym zapisem „pracodawca zapewnia pracownikowi możliwość spożycia posiłku w czasie pracy w inny sposób niż wydanie jednego dania gorącego, w szczególności przez przekazanie produktów umożliwiających przygotowanie posiłku we własnym zakresie lub bonów, talonów, kuponów oraz innych dowodów uprawniających do otrzymania na ich podstawie takich produktów lub posiłku, jeżeli ze względu na rodzaj wykonywanej przez pracownika pracy lub ze względów organizacyjnych nie ma możliwości wydawania pracownikowi posiłku w tej formie.”
Zmiana była odpowiedzią na postulaty pracodawców dotyczące umożliwienia spełnienia obowiązku zapewnienia posiłków profilaktycznych w inny sposób niż przewidziany w obowiązujących przepisach. Do tej pory bowiem, jeżeli pracodawca nie miał możliwości wydawania posiłków, wówczas miał tylko dwie możliwości: albo zapewnić w czasie pracy korzystanie z takich posiłków w punktach gastronomicznych lub umożliwić przyrządzanie posiłków prze pracownika we własnym zakresie z otrzymanych produktów.


KOMENTARZE (1)