- 8 na 10 studentów i studentek ma za sobą pierwsze doświadczenia związane z pracą, stażem albo praktyką.
- Warto podjąć zatrudnienie jeszcze w trakcie studiów, ponieważ w tym okresie można nabyć wiele kompetencji miękkich, które przydadzą się na dalszej ścieżce kariery zawodowej - mówi dr Ewa Jarczewska-Gerc, psycholog z SWPS Innowacje.
- Dzięki pracy podczas studiów studenci mogą zdobyć umiejętności, które są najbardziej pożądane przez pracodawców i zapewnić sobie lepszą pozycję na rynku pracy.
Polscy studenci z pewnością nie należą do leniwych. Aż 8 na 10 studentów i studentek ma za sobą pierwsze doświadczenia związane z pracą, stażem albo praktyką. Warto zaznaczyć, że większość, bo aż 75 proc. badanych deklarowało studia w trybie dziennym. 43 proc. badanych przyznaje, że kluczową motywacją do podjęcia stażu jest możliwość zdobycia kompetencji w wybranym zawodzie - wynika z raportu Polskiej Rady Biznesu "Student w pracy 2019".
Studenci chcą pracować
Wyniki badania "Student w pracy” uzyskiwane w kolejnych latach niezmiennie pokazują, że polscy studenci wykazują bardzo duży zapał do pracy i odbywania staży. Nie tylko deklarują chęć aktywności zawodowej, ale w większości pracują albo pracowali. Ośmiu na dziesięciu badanych odbywało kiedykolwiek praktyki lub staż. Częściej taką aktywność podejmowali studenci studiów niestacjonarnych oraz studenci ostatnich lat - trzeciego i piątego roku.
- Bardzo cieszą mnie wyniki tych badań - mówi dr Małgorzata Durska dyrektor Polskiej Rady Biznesu - bo one przeczą wciąż niestety powszechnemu stereotypowi, że młodzi Polacy nie bardzo chcą pracować, ale za to chcą dużo zarabiać. Nasi studenci mają wiele zapału i często trzeźwą ocenę swojej przyszłości zawodowej. Trzeba im tylko dać szansę, tworząc możliwości rozwoju kariery. To najlepsza droga dla pracodawców, żeby wykorzystać potencjał młodych i ich wiedzę akademicką - dodaje Durska.
Czytaj też: Studenci świadomi wyzwań rynku pracy. Chętnie łączą pracę z nauką
Jak wynika z badania przeprowadzonego przez psychologów z SWPS Innowacje dla McDonald’s, już w pierwszej pracy studenci mogą zdobyć umiejętności, które są najbardziej pożądane przez pracodawców i zapewnią im lepszą pozycję na rynku pracy.
Praca na studiach pozwala zdobyć potrzebne kompetencje
Rozwiązywanie konfliktów, delegowanie zadań, praca w zespole czy zarządzanie czasem to tak zwane umiejętności miękkie. Należy do nich szeroki wachlarz zdolności, które są niezwykle potrzebne w kontaktach międzyludzkich oraz w organizacji własnej przestrzeni do rozwoju zawodowego. Kompetencje miękkie zaczęły być doceniane i poszukiwane przez rekruterów. Liczy się nie tylko specjalistyczna wiedza i doświadczenie, ale także umiejętności, które umożliwiają budowanie pozytywnych, długofalowych relacji. Dotyczy to niemal każdej branży.
- XXI wiek to czas kompetencji miękkich. Coraz lepiej rozumiemy, że to są umiejętności, bez których efektywne wykonywanie obowiązków i tworzenie twórczego środowiska pracy nie jest możliwe - mówi dr Ewa Jarczewska-Gerc, psycholog z SWPS Innowacje
Te słowa potwierdzają wyniki przeprowadzonego badania "Oczekiwania rynku a umiejętności pracownika - kompetencje rozwijane w pierwszej pracy". W jego ramach sprawdzono czy już w pierwszym miejscu zatrudnienia młodzi ludzie zdobywają umiejętności, które mogą wykorzystać w swojej dalszej karierze i uczynić z nich swój atut.
Studenci spełniają wymagania rynku
Wytrwałość, docenianie współpracowników, pokojowe rozwiązywanie konfliktów, wykonywanie poleceń zgodnie z instrukcjami i kultura osobista - takie kompetencje firmy stawiają na pierwszym miejscu podczas rekrutacji. Podobny zestaw cech wskazywali rodzice studentów, których poproszono o określenie najważniejszych umiejętności do opanowania w pierwszej pracy. W ich odczuciu najistotniejsze jest pokojowe rozwiązywanie konfliktów - wynika z badania SWPS Innowacje.
Wśród ważnych kompetencji - jak czytamy w badaniu - wymienili także podejmowanie się realizacji nie wykonywanego wcześniej zadania oraz prowadzenia rozmowy na dowolny temat w przyjaznej atmosferze. Jak widać, zarówno pracodawcy, jak i rodzice studentów zwracają uwagę na te cechy, które zagwarantują przyjazną, twórczą atmosferę w miejscu pracy oraz efektywne wykonywanie powierzonych obowiązków.
Już w pierwszej pracy studenci mogą zdobyć umiejętności, które są najbardziej pożądane przez pracodawców i zapewnią im lepszą pozycję na rynku pracy (fot. shutterstock)
- Chcieliśmy sprawdzić, w jakim stopniu pierwsze zatrudnienie w branży gastronomicznej umożliwia studentom zdobycie kompetencji pożądanych na rynku pracy. W tym celu porównaliśmy wyniki studentów pracujących w gastronomii oraz niepracujących - tłumaczy dr Ewa Jarczewska-Gerc.
- Umiejętności miękkie w zdecydowanie większym stopniu wykazywali właśnie ci studenci, którzy pracują od co najmniej 6 miesięcy. W porównaniu do swoich niepracujących rówieśników są lepiej zorganizowani, wytrwalsi, bardziej asertywni i lepiej radzą sobie z rozwiązywaniem konfliktów. Ponadto badani pracownicy okazali się przodować w obszarach związanych z organizacją pracy zespołu, udzielaniem informacji zwrotnej czy motywowaniem pracowników. Nie boją się też nowych zadań i potrafią delegować obowiązki - mówi Anna Borys-Karwacka, dyrektor ds. relacji korporacyjnych w McDonald’s Polska.
Pierwsze doświadczenia zawodowe mogą kształtować u młodych osób cechy, dzięki którym łatwiej będzie im w przyszłości wyróżnić się na rynku pracy.
- Wyniki badań przeprowadzonych przez SWPS Innowacje sugerują, że warto podjąć zatrudnienie jeszcze w trakcie studiów, ponieważ w tym okresie można nabyć wiele kompetencji miękkich, które przydadzą się na dalszej ścieżce kariery zawodowej - mówi dr Ewa Jaraczewska-Gerc z Uniwersytetu SWPS.
Pracodawcy czekają na studentów
Obecna sytuacja na rynku pracy bardzo sprzyja młodym ludziom. Brakuje osób do pracy, zwłaszcza jeśli chodzi o proste czynności, niewymagające specjalistycznej wiedzy i umiejętności. Ogłoszenia typu „przyjmę do pracy bez doświadczenia” są dość powszechne. Najwięcej, według badań około 25 proc. ankietowanych, podejmuję pracę sprzedawcy, nadal popularne jest dorabianie w restauracjach czy biurach.
Dodatkowo pracodawcy stali się bardziej elastyczni w kwestii godzin pracy. Sztywne zasady dotyczące wymiaru godzin to przeszłość. Kelnerki czy osoby pracujące w centrach handlowych bez problemu mogą dopasować godziny pracy do planu zajęć. Wielu studentów, zwłaszcza tych, którzy zdecydowali się na bardziej wymagające kierunki studiów decyduje się dorabiać wyłącznie w weekendy. Te zmiany spowodowały, że 83 proc. studiujących rozważa podjęcie pracy w czasie nauki.
Czytaj też: Studenci w Polsce imponują pracowitością. Ile chcą zarabiać?
- Młodzi ludzie są bardzo świadomi tego, że dyplom najlepszej nawet uczelni nie jest gwarantem znalezienia wymarzonej pracy. Równie ważną, a może nawet istotniejszą kwestią jest doświadczenie zawodowe. Stąd już na pierwszych latach studiów co ambitniejsi starają się o staże, przydatne kursy czy dorywcze zlecenia. Pracodawcy zawsze zwracają uwagę na to, czy potencjalny młody pracownik ma za sobą jakiekolwiek doświadczenia zawodowe - mówi Karolina Serwańska, dyrektor zarządzająca w agencji pośrednictwa pracy Polski HR.
Jak dodaje, nie zawsze chodzi o doświadczenia związane stricte z branżą, w której młody człowiek stara się o pracę, oczywiście jeżeli tego rodzaju wpis znajduje się w CV, działa to na korzyść aplikującego.
- Pracodawcom zależy przede wszystkim na zaangażowaniu, chęci do pracy, umiejętności podołania wyzwaniom. Połączenie studiów, zwłaszcza dziennych i wymagających jest dowodem zaradności i umiejętności łączenia wielu zadań. Takich kandydatów poszukują pracodawcy - podsumowuje.
Interesują Cię biura, biurowce, powierzchnie coworkingowe i biura serwisowane? Zobacz oferty na PropertyStock.pl

KOMENTARZE (0)