Wojna na Ukrainie ograniczyła w tym sezonie liczbę pracowników z tego kraju; brakuje rąk do pracy – powiedział prezes Polskiego Związku Producentów Szparaga Marian Jakobsze. Połowa polskich szparagarni działa w Wielkopolsce.

- Rozpoczęty w kwietniu sezon szparagowy potrwa do końca czerwca; producenci przekonują, że tegoroczne szparagi są dobrej jakości, Polacy jedzą je coraz chętniej; nie ma problemu z ich zbytem - większy kłopot jest ze zbiorem.
- Obecne problemy plantatorów mogą wpłynąć na wielkość produkcji w kolejnych latach.
- W tym roku problem stanowi też wzrost cen nawozów, jednak, zdaniem ekspertów, w przypadku szparagów producenci mogą obniżyć poziom nawożenia, nie obniżając specjalnie plonów.
"Póki szparagów było mało, jeszcze sobie radziliśmy. Teraz zaczynają się problemy - brakuje ludzi do zbioru. Duże plantacje opierają się na pracownikach sezonowych z zagranicy, w poprzednich latach były to przeważnie osoby z Ukrainy. W tym roku nie ma ich tyle, co zwykle - mężczyźni wrócili do kraju, na wojnę" - powiedział PAP Jakobsze.
Jakobsze przyznał, że właściciele plantacji różnie radzą sobie z brakiem pracowników.
"Część z nich decyduje się na odstąpienie od zbioru szparaga białego. Niektórzy plantatorzy będą likwidowali starsze plantacje, nie będą mieli +kim zbierać+. Przetrwają mniejsze, rodzinne plantacje liczące 10-20 ha - problem mają te większe, liczące po kilkadziesiąt ha" - powiedział.
Marian Jakobsze przyznał, że obecne problemy plantatorów mogą wpłynąć na wielkość produkcji w kolejnych latach.
"Wiele zależeć będzie od tegorocznych decyzji plantatorów - czy całkowicie zlikwidują plantacje, czy jedynie odstąpią od zbioru szparaga białego i zdecydują się na zbiór szparagów zielonych. Nie należałoby zbyt pochopnie likwidować plantacji - także dlatego, że ich stworzenie i utrzymanie było dla właścicieli znaczącą inwestycją finansową" - powiedział.
W tym roku problem stanowi też wzrost cen nawozów, jednak, zdaniem ekspertów, w przypadku szparagów producenci mogą obniżyć poziom nawożenia, nie obniżając specjalnie plonów.
Prezes Polskiego Związku Producentów Szparaga powiedział, że tym roku sezon szparagowy rozpoczął się od ceny 35-37 zł za kilogram, obecnie kilogram szparagów kosztuje około 20-22 zł.

KOMENTARZE (0)