PARTNERZY PORTALU partner portalu partner portalu partner portalu

Pracownicy Wienera sami zaprojektowali swoje biuro

  • KDS
  • 7 lis 2022 13:38

Ubezpieczeniowa firma Wiener wpadła na nietypowy pomysł jak zaangażować swoich pracowników. Przeprowadziła generalny remont biura centrali w Warszawie, ale pod uwagę wzięła w nim pomysły zgłaszane przez pracowników. Oni też tworzyli część zespołu projektowego. Wszystko po to, by sami decydowali o tym, jak ma wyglądać przestrzeń, w której spędzają sporo czasu.

Pracownicy Wienera sami zaprojektowali swoje biuro
Nowe biuro to przestrzeń, która z jednej strony zapewnia niezbędne stanowiska pracy, lepszą komunikację między zespołami, a z drugiej jest przyjazna i nowoczesna (fot. Colliers)
REKLAMA
  • Jak podkreśla firma, aby biuro spełniało potrzeby i oczekiwania jak największej liczby pracowników, postanowiono włączyć ich w proces planowania i projektowania nowej przestrzeni.
  • Na potrzeby remontu powstał zespół projektowy „Dzień dobry” złożony z pracowników każdego pionu Wienera.
  • W efekcie powstała nowoczesna przestrzeń, która ma odpowiadać na wszystkie potrzeby pracowników funkcjonujących w różnych modelach pracy.

- W procesie remontowym wzięli udział pracownicy ze wszystkich biur w centrali. Wspólnie decydowali m.in. o ostatecznym kształcie sal konferencyjnych, które zostały zaprojektowane w nawiązaniu do kultury i sztuki. Dzięki temu zmiana biura jest zbiorowym dziełem wszystkich pracowników, którzy chętnie angażowali się w proces oraz proponowali własne rozwiązania – wskazuje Krzysztof Kulasza, menedżer ds. komunikacji Wienera.

Podkreśla też, że zdanie pracowników dotyczące nowego biura oraz modelu pracy było bardzo ważne dla pracodawcy. Dlatego też przed podjęciem decyzji dotyczących zmian firma poznała wszystkich pracowników. Zapytała ich o zalety starego biura, by nie rezygnować z funkcji, które były sprawdzone i lubiane.

- Wśród kluczowych zalet starego biura znajdował się system gabinetowy - wskazało tak 24 proc. ankietowanych, lokalizacja (27 proc.), dużo przestrzeni oraz łatwa komunikacja (po 12 proc.). Pracownicy proponowali też rozwiązania, bez których nie wyobrażają sobie nowego biura. 46 proc. osób wskazało konieczność zbudowania focus roomów, 38 proc. chciało strefy pracy cichej i relaksu, a 28 proc. przestrzeni do pracy kreatywnej – wymienia Krzysztof Kulasza.

W procesie remontowym wzięli udział pracownicy ze wszystkich biur w centrali. (fot. Colliers)
W procesie remontowym wzięli udział pracownicy ze wszystkich biur w centrali. (fot. Colliers)

Z ankiet wynikł też kluczowy wniosek - aż 77 proc. respondentów chciało zwiększenia zakresu pracy zdalnej, w porównaniu do stanu sprzed pandemii, jednocześnie wskazując, że dobrze zaprojektowane biuro jest konieczne do pracy zespołowej i lepszego przepływu informacji.

Biorąc pod uwagę postulaty dotyczące hybrydowego modelu oraz zmiany stylu pracy, zaprojektowana została przestrzeń, która z jednej strony zapewnia niezbędne stanowiska pracy, lepszą komunikację między zespołami, a z drugiej jest przyjazną, nowoczesną przestrzenią.

Materiał chroniony prawem autorskim - zasady przedruków określa regulamin.
PODOBAŁO SIĘ? PODZIEL SIĘ NA FACEBOOKU

KOMENTARZE (0)

Do artykułu: Pracownicy Wienera sami zaprojektowali swoje biuro

Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin forum
REKLAMA

Nie przegap żadnej nowości!

Subskrybuj newsletter PulsHR.pl Zamawiając newsletter akceptujsz Politykę prywatności portalu


REKLAMA