Zawód szefa kuchni awansował społecznie. Aleksander Baron o swoich doświadczeniach

Aleksander Baron to artystyczna dusza. Wiele lat temu, trochę przez przypadek, rozpoczął swoją kulinarną przygodę. Dzisiaj jest szefem kuchni restauracji Zoni, wcześniej znany jako m.in. twórca kultowego stołecznego miejsca - Solec 44. Jest również autorem książek o kiszonkach, zakąskach i trunkach. W szczerej rozmowie opowiada HorecaTrends o swoich nieoczywistych początkach w kuchni.
REKLAMA


Puls HR Puls HR

Zawód szefa kuchni awansował społecznie. Aleksander Baron o swoich doświadczeniach

Zawód szefa kuchni awansował społecznie w ostatnim czasie. - Wyszliśmy z podziemia, dzisiaj restauracje chwalą się szefowymi i szefami kuchni, staliśmy się ludźmi publicznymi, wypowiadającymi się, czasem celebrytami i to jest bardzo dobre. Zwłaszcza, że w przeszłości zawód ten był bardzo ceniony i wysoko stawiany w hierarchii społecznej - mówi Aleksander Baron.

Jego zdaniem dzisiaj nadal często zawód kucharza czy kelnera nie jest traktowany poważnie przez osoby go wykonujące. - Wielu młodych ludzi myśli, że jak popracują w 2-3 restauracjach w ciągu roku, to nabiorą sporo, wystarczającego doświadczenia. Moim zdaniem jednak - nie tędy droga - mówi Baron.

Co jest niezbędne, by być dobrym szefem kuchni?

- Na pewno poważnie traktowanie tego zajęcia - zapewnia.

Więcej czytaj tutaj

Podobał się artykuł? Podziel się!

REKLAMA

Nie ma jeszcze komentarzy. Kliknij aby dodać komentarz.

Drodzy Użytkownicy!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.