W czasie letnich kontroli obiektów gastronomicznych w Wielkopolsce inspektorzy sanitarni wystawili 47 decyzji zobowiązujących właścicieli do usunięcia nieprawidłowości, czyli ponad dwa razy więcej niż w 2019 r. – podał w poniedziałek wielkopolski sanepid.

Rzecznik prasowy Wielkopolskiej Stacji Sanitarno-Epidemiologicznej w Poznaniu Wiesława Kostuj przekazała, że w okresie od 19 czerwca do 12 września inspektorzy powiatowych stacji sanepidu skontrolowali 1257 obiektów gastronomicznych znajdujących się głównie w miejscowościach wypoczynkowych czy przy trasach turystycznych.
"W związku z wykazanymi w trakcie kontroli nieprawidłowościami nałożono 130 mandatów karnych na kwotę około 30 tys. zł. Wynika z tego, że ponad 10 proc. kontroli zakończonych było mandatem karnym" - zaznaczyła Kostuj.
Dla porównania podała, że w 2019 r. w ramach letniej akcji w Wielkopolsce skontrolowano 1426 obiektów gastronomicznych. "Nastąpił znaczny wzrost liczby wystawionych decyzji zobowiązujących do usunięcia wykazanych nieprawidłowości z 20 do 47, co świadczy o gorszym stanie obiektów" - podkreśliła rzeczniczka.
Najczęściej wykrywane nieprawidłowości dotyczyły m.in. czystości i porządku w obiektach, sprzedaży artykułów spożywczych po upływie terminu przydatności do spożycia, przechowywania artykułów spożywczych w niewłaściwych warunkach, braku aktualnych orzeczeń lekarskich personelu do celów sanitarno-epidemiologicznych czy nieprawidłowego stanu technicznego pomieszczeń oraz wykorzystywanych urządzeń i sprzętów.
Rzeczniczka WSSE w Poznaniu wskazała, że w ramach letnich kontroli inspektorzy do końca sierpnia sprawdzali obiekty gastronomiczne także w weekendy. "W 2020 r. z uwagi na pandemię COVID-19 akcja letnia związana z kontrolami weekendowymi została odwołana. Wobec tego dane zebrane w bieżącym roku porównano z danymi z roku 2019" - wyjaśniła.



KOMENTARZE (0)