PARTNERZY PORTALU partner portalu partner portalu

W Poznaniu szefowie kuchni staną do rywalizacji w konkursie Gęsina na imieninach

18 ekip zmierzy się w Poznaniu w ogólnopolskiej rywalizacji o najlepsze danie z gęsi w ramach drugiej edycji konkursu Gęsina na imieninach. Celem przedsięwzięcia jest popularyzacja gęsiny – zwłaszcza w okolicach przypadającego 11 listopada dnia św. Marcina.

W Poznaniu szefowie kuchni staną do rywalizacji w konkursie Gęsina na imieninach
18 ekip zmierzy się w Poznaniu w ogólnopolskiej rywalizacji o najlepsze danie z gęsi (fot. www.irpoznan.com.pl)
REKLAMA

Dzień imienin świętego Marcina tradycyjnie wiąże się z jedzeniem gęsiny w wielu krajach Europy. Polska jest uznanym producentem tego mięsa, zaś Wielkopolska - hodowlanym zagłębiem.

Konkurs zostanie rozstrzygnięty 30 października w Poznaniu. Do udziału zaproszono restauracje, bary oraz gospodarstwa agroturystyczne z całego kraju. Każda z ekip będzie musiała przygotować w ciągu 70 minut przystawkę i danie główne.

Interesują Cię biura, biurowce, powierzchnie coworkingowe i biura serwisowane? Zobacz oferty na PropertyStock.pl

"Polskie tradycje i zwyczaje jakoś nam umykają i bledną. Staramy się promować i propagować regionalne dziedzictwo i tradycyjne, w tym wypadku wielkopolskie smaki. Jedną z takich nie tylko smacznych, ale i zdrowych tradycji była właśnie gęsina" - powiedział prezes Krajowej Rady Gastronomii i Cateringu Juliusz Podolski, który jest pomysłodawcą i głównym organizatorem konkursu.

Jak dodał, jeszcze w połowie XIX wieku, nikt nie wyobrażał sobie kolacji na św. Marcina bez pieczonej gęsi. "Poprzez konkurs chcemy nie tylko przypomnieć tę tradycję, ale także zachęcić Wielkopolan do spożywania gęsiny" - podkreślił.

W organizację przedsięwzięcia włączyły się m.in. Wielkopolska Izba Rzemieślnicza w Poznaniu i Ogólnopolski Cech Rzeźników Wędliniarzy Kucharzy a także Krajowa Rada Gastronomii i Cateringu.

Promotorzy spożywania gęsiny podkreślają, że gęsie mięso ma wyjątkowe wartości odżywcze i smakowe. Jest chude, zawiera składniki obniżające poziom cholesterolu i świetnie nadaje się do stosowania w dietach osób chorych na serce i układ krążenia. Tradycja hodowli i spożywania gęsiny w Polsce sięga XVI w. 

PODOBAŁO SIĘ? PODZIEL SIĘ NA FACEBOOKU

KOMENTARZE (0)

Do artykułu: W Poznaniu szefowie kuchni staną do rywalizacji w konkursie Gęsina na imieninach

Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin forum

Nie przegap żadnej nowości!

Subskrybuj newsletter PulsHR.pl Zamawiając newsletter akceptujsz Politykę prywatności portalu


REKLAMA

Drogi Użytkowniku!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych możemy przetwarzać Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane dodatkowo jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do odwołania zgody oraz prawo sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl. Wycofanie zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania dokonanego przed jej wycofaniem.

W dowolnym czasie możesz określić warunki przechowywania i dostępu do plików cookies w ustawieniach przeglądarki internetowej.

Jeśli zgadzasz się na wykorzystanie technologii plików cookies wystarczy kliknąć poniższy przycisk „Przejdź do serwisu”.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.