PARTNERZY PORTALU partner portalu partner portalu

Najdroższa w pączku jest praca. Polacy w tłusty czwartek zjedzą ich ok. 7 tys. ton

W tłusty czwartek Polacy zjedzą ok. 7 tys. ton pączków - wynika z opublikowanych w środę (29 lutego) wyliczeń Banku BNP Paribas. Do przygotowania ciasta drożdżowego, w piekarniach, cukierniach i domach zostanie zużyte łącznie ok. 2,5 tysiąca ton mąki pszennej, 500 ton cukru, 500 ton masła, 1,3 mln litrów mleka oraz około 25 mln sztuk jaj.
REKLAMA


Puls HR Puls HR

Najdroższa w pączku jest praca. Polacy w tłusty czwartek zjedzą ich ok. 7 tys. ton

Z informacji wynika, że tego dnia zjadamy przeciętnie około 100 milionów pączków, co oznacza, że na jednego Polaka przypada 2,5 ciastka. Wyliczono, że do przygotowania odpowiedniej ilości ciasta drożdżowego, w piekarniach, cukierniach i domach zostanie zużyte łącznie ok. 2,5 tysiąca ton mąki pszennej, 500 ton cukru, 500 ton masła, 1,3 mln litrów mleka oraz około 25 mln sztuk jaj.

- Ceny pączków w sklepach i cukierniach zaczynają się od kilkudziesięciu groszy, sięgając nawet 5-6 zł za sztukę - mówi cytowana w informacji, dyrektor Biura Analiz Sektora Rolno-Spożywczego w Banku BNP Paribas. Dodała, że cena jest uzależniona od miejsca zakupu, wielkości miasta, a nawet od pory dnia.

Z jej wyliczeń wynika, że jeżeli na smażenie pączków zdecydujemy się w domu, to koszt przygotowania jednego pączka może wynieść przeciętnie od 1,16 zł do 1,60 zł. Zaznaczyła jednak, że "ze względu na wzrosty cen detalicznych cukru, mąki oraz olejów, koszt ten będzie o ok. 5-6 proc. wyższy niż w ubiegłym roku".

Czytaj też: Rośnie przeciętne wynagrodzenie w Polsce. GUS podał najnowsze dane

Według BNP Paribas, składnikiem, za który zapłacimy mniej, jest masło. Według danych GUS, w grudniu 2019 roku ceny detaliczne masła były przeciętnie o ok. 14 proc. niższe niż rok wcześniej. Z kolei największy wzrost cen (o 23 proc. w relacji rocznej) odnotowano w przypadku cukru.

Jednym z najwyższych kosztów wyrobu pączków w zakładach produkcyjnych jest robocizna. Według danych PontInfo, na który powołują się autorzy informacji, udział kosztów pracy w kosztach działalności operacyjnej branży piekarniczej i ciastkarskiej wynosił w ostatnich latach około 18 proc. Dla porównania, w przypadku sektora spożywczego ogółem kształtował się na poziomie 8 proc. Tym samym branża w dużo większym stopniu odczuwa narastający problem z dostępem do pracowników. W 2019 roku koszty wynagrodzeń w cukierniach i piekarniach wzrosły o prawie 13 proc., podobnie jak koszty energii, zaś koszty surowców, stanowiące około 41 proc. kosztów ogółem, zwiększyły się o około 8 proc.

Tradycja jedzenia słodkich pączków w tłusty czwartek sięga w Polsce XVI wieku. Powszechne jest przekonanie, że idealny pączek jest puszysty i jednocześnie lekko zapadnięty, a jasna obwódka dookoła ma świadczyć o tym, że ciasto smażone było na świeżym tłuszczu.

Podobał się artykuł? Podziel się!

REKLAMA

Nie ma jeszcze komentarzy. Kliknij aby dodać komentarz.

Drogi Użytkowniku!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych możemy przetwarzać Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. O celach tego przetwarzania zostaniesz odrębnie poinformowany w celu uzyskania na to Twojej zgody. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane dodatkowo jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.