PARTNERZY PORTALU partner portalu partner portalu

Mikroprzedsiębiorcom będzie łatwiej

• Od 1 czerwca obowiązują nowe przepisy określające warunki prowadzenie działalności lokalnej i marginalnej (tzw. MOL) .
• Chodzi o ułatwienie produkcji i sprzedaży na małą skalę żywności przez mikroprzedsiębiorców np. konsumentom, do sklepów, restauracji czy stołówek.

  • Autor:pt/pap
  • 1 cze 2016 15:47
Mikroprzedsiębiorcom będzie łatwiej
Nowe przepisy wprowadzają szereg ułatwień dla rolników czy małych przedsiębiorców zainteresowanych produkcją żywności w stosunku do wymagań wcześniej obowiązujących (fot.portalspozywczy)
REKLAMA

Rozporządzenie Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z 21 marca 2016 r. w sprawie szczegółowych warunków uznania działalności marginalnej, lokalnej i ograniczonej weszło życie 1 czerwca 2016 r. uchylając dotychczasowe przepisy w tym zakresie z 2010 r.

Określa ono m.in. ile rolnik może sprzedać produktów do handlu detalicznego, a także wymagania weterynaryjne, jakie powinny być spełnione przy prowadzeniu takiej działalności.

Interesują Cię biura, biurowce, powierzchnie coworkingowe i biura serwisowane? Zobacz oferty na PropertyStock.pl

Wcześniejsze przepisy były dość rygorystyczne co do wymagań sanitarnych prowadzenia produkcji, co zniechęcało wielu rolników do podejmowania takiej działalności. Ideą takiej działalności jest wytwarzanie specyficznych wyrobów na rynek lokalny takich jak np. produkcja swojskiej kiełbasy.

Nowe przepisy wprowadzają szereg ułatwień dla rolników czy małych przedsiębiorców zainteresowanych produkcją żywności w stosunku do wymagań wcześniej obowiązujących.

Rozszerzony został katalog produktów pochodzenia zwierzęcego, które mogą być przetwarzane m.in. o jaja, produkty mleczne czy gotowe posiłki (potrawy) przygotowane z produktów mięsnych. Zwiększony został limit dostaw dla niektórych rodzajów produktów oraz zwiększony obszar, na którym może być prowadzona tego rodzaju działalność. Wyroby te można sprzedawać np. podczas targów i festynów, a nie tylko na terenie województwa, w którym prowadzona jest produkcja.

W ramach działalności marginalnej, lokalnej i ograniczonej można produkować i sprzedawać m.in. produkty mleczne, przetworzone produkty rybołówstwa, surowe wyroby mięsne, mięso mielone, produkty mięsne, produkty jajeczne z gotowanych jaj, gotowe posiłki (potrawy).

Możliwy jest również rozbiór i sprzedaż świeżego mięsa wołowego, wieprzowego, baraniego, koziego, końskiego, drobiowego lub zajęczaków, zwierząt łownych oraz zwierząt dzikich utrzymywanych w warunkach fermowych.

Obecne przepisy bardziej elastycznie podchodzą do wymagań sanitarnych, co daje możliwość ich spełnienia zarówno przez zakłady prowadzące produkcję na dużą skalę jak i małe rodzinne zakłady, jednak powinny być one wystarczające dla zapewnienia ochrony zdrowia konsumentów. Nadzór nad przestrzeganiem wymogów sprawują powiatowi lekarze weterynarii.

PODOBAŁO SIĘ? PODZIEL SIĘ NA FACEBOOKU

KOMENTARZE (0)

Do artykułu: Mikroprzedsiębiorcom będzie łatwiej

Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin forum

Redakcja poleca

Nie przegap żadnej nowości!

Subskrybuj newsletter PulsHR.pl Zamawiając newsletter akceptujsz Politykę prywatności portalu


REKLAMA

Drogi Użytkowniku!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych możemy przetwarzać Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane dodatkowo jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do odwołania zgody oraz prawo sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl. Wycofanie zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania dokonanego przed jej wycofaniem.

W dowolnym czasie możesz określić warunki przechowywania i dostępu do plików cookies w ustawieniach przeglądarki internetowej.

Jeśli zgadzasz się na wykorzystanie technologii plików cookies wystarczy kliknąć poniższy przycisk „Przejdź do serwisu”.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.