PARTNERZY PORTALU partner portalu partner portalu partner portalu partner portalu

Ankieta MonsterPolska: Polacy w pracy jedzą to co sami do niej przynoszą

  • Autor: GP
  • 18 kwi 2017 14:09

Prawie 60 proc. Polaków do pracy zabiera jedzenie przygotowane wcześniej w domu. Inne formy dożywiania też są popularne. Najmniej Polaków stołuje się w gastronomii miejskiej - to po prostu drogie rozwiązanie.

Ankieta MonsterPolska: Polacy w pracy jedzą to co sami do niej przynoszą
Polacy w pracy jedzą w większości to co sami do niej przynoszą. Część bardzo zapracowanych natomiast zwyczajnie o jedzeniu w pracy zapomina. (fot.:pixabay.com)
REKLAMA

• 58 proc. Polaków wie co będzie jadło w pracy. Znaczna większość z nich zabiera jedzenie z domu.

•  Pozostałe 42 proc. to osoby jadające na mieście, kupujące żywność od dostarczających ją do miejsc pracy, albo w ogóle rezygnujący z jedzenia w miejscu zatrudnienia.

Interesują Cię biura, biurowce, powierzchnie coworkingowe i biura serwisowane? Zobacz oferty na PropertyStock.pl

• 8 proc. badanych przyznaje się, że w pracy zaspokaja głód słodkimi albo słonymi przekąskami.

Z ankiety o żywieniu w pracy, którą przeprowadził serwis MonsterPolska.pl, wynika, że pokaźna grupa Polaków je w miejscy zatrudnienia to, co sama sobie do niego przyniesie. Prawie 60 proc. ankietowanych przyznało, że przygotowuje posiłki do pracy samodzielnie.

Jak podkreślono w ocenie wyników ci z nas, którzy preferują zdrowy tryb życia (tzw. fit) często noszą do pracy sałaty, podczas gdy tradycjonaliści wolą "schabowego z ziemniakami z niedzielnego obiadu", choć równie często goszczą na talerzach w pracy owoce, makarony i kasze z dodatkami.

58 proc. ankietowanych wie, że będzie jadło w pracy natomiast 42 proc. pracowników dochodzi  najczęściej do tego w czasie trwania przedpołudniowej zmiany. Są i tacy, którzy w ogóle nie jadają w miejscu pracy. Ci ostatni są zazwyczaj szczególnie zapracowani, często też zestresowani. O potrzebie jedzenia przypominają sobie dopiero po wyjściu z biura.

Polacy, jako pracownicy, jedzą najrzadziej na mieście. Są i tacy, którzy przez stres i obowiązki nie jedzą w miejscy zatrudnienia, źródło: materiały prasowe
Polacy, jako pracownicy, jedzą najrzadziej na mieście. Są i tacy, którzy przez stres i obowiązki nie jedzą w miejscy zatrudnienia, źródło: materiały prasowe

Pomimo często rozbudowanej oferty lokali gastronomicznych w polskich miastach tylko 12 proc. badanych decyduje się na zjedzenie obiadu na mieście. Jest to najdroższa forma na jedzenie w czasie pracy. Dwudaniowy zestaw posiłków to wydatek ok. 20 zł.

Badani podkreślają także, że część z nich oszczędza na wakacyjne wyjazdy, przez co rezygnuje z jedzenia w lokalach gastronomicznych centrów miast. Część nie ma czasu na wyjście z biura, ale są też tacy, którzy nie chcą wychodzić, bo widzą w tym zbyt "wiele zachodu".

Powszechne są też osoby dowożące posiłki do miejsc pracy. Zazwyczaj odwiedzają duże biura i centra biznesowe. 8 proc. badanych deklaruje, że w pracy kupuje jedzenie oferowane właśnie przez dostawcze firmy gastronomiczne.

Również 8 proc. badanych przyznaje się, że w pracy zaspokaja głód słodkimi albo słonymi przekąskami. Zamiast obiadu wybierają ciasteczka, krakersy albo paluszki, które podgryzają przez cały dzień.

Badanie zostało przeprowadzone w marcu 2017 roku na grupie 200 osób.

PODOBAŁO SIĘ? PODZIEL SIĘ NA FACEBOOKU

Słowa kluczowe

Więcej

KOMENTARZE (0)

Do artykułu: Ankieta MonsterPolska: Polacy w pracy jedzą to co sami do niej przynoszą

Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin forum
REKLAMA

Nie przegap żadnej nowości!

Subskrybuj newsletter PulsHR.pl Zamawiając newsletter akceptujsz Politykę prywatności portalu


REKLAMA