PARTNER PORTALU partner portalu

AGH otwiera browar. Uczelnianego piwa spróbujemy już pod koniec roku

Założony przy Akademii Górniczo-Hutniczej Browar Górniczo-Hutniczy przygotowuje się do rozpoczęcia działalności. We wtorek (10 września) dostarczono do niego warzelnię, która stanowić będzie główny element linii produkującej piwo. Pierwsze warzenie zaplanowano w listopadzie 2019.
REKLAMA


Puls HR Puls HR

AGH otwiera browar. Uczelnianego piwa spróbujemy już pod koniec roku

Idea założenia przez uczelnię własnego browaru nawiązuje do bogatych tradycji łączących piwowarstwo, górnictwo oraz krakowską AGH. Chodzi tu m.in. o tradycyjny sposób świętowania Dnia Górnika oraz Dnia Hutnika. Prace nad nową koncepcją ruszyły przy okazji jubileuszu 100-lecia AGH.

W zamontowanych kadziach, które są elementem linii technologicznej można uwarzyć jednorazowo około 10 hektolitrów piwa. Efektów pierwszej produkcji, która ma ruszyć w listopadzie, będzie można spróbować już pod koniec tego roku.

Aby lepiej wyeksponować efektowną technologię mini-browaru, północną elewację Klubu Studio, czyli miejsca gdzie mieści się browar, zaprojektowano w specjalny sposób. Światło słoneczne, dzięki przeszkleniu, przechodzić będzie przez wszystkie kondygnacje, ukazując dwupoziomową strukturę browaru i tworząc wyjątkowy efekt.

Tak wyglądał transport instalacji do Klubu Studio, fot. AGH/Mateusz Wójtów Tak wyglądał transport instalacji do Klubu Studio, fot. AGH/Mateusz Wójtów

Inwestycja realizowana jest dzięki publicznej emisji akcji, która miała miejsce w czerwcu 2019. W jej ramach, w ciągu miesiąca zebrano 2,5 mln złotych od ponad 450 akcjonariuszy. Środki z emisji akcji niemal w całości przeznaczone są na zakup linii produkcyjnej, zawierającej m.in. warzelnię, zbiorniki do fermentacji czy instalację do nalewania piwa prosto z tanka.

Browar Górniczo-Hutniczy będzie miał również swój aspekt naukowy. Jako spółka powstała w AGH, nawiązuje współpracę z Uniwersytetem Rolniczym, Krakowską Szkołą Browarniczą oraz z innymi europejskimi uczelniami kształcącymi ekspertów browarnictwa. W planach są wspólne projekty badawcze, współpraca przy realizacji programu dydaktycznego oraz transfer wiedzy i technologii pomiędzy instytucjami. Obecnie BGH nawiązał także współpracę z Polish Hops i chce oprzeć swoją produkcję o polskie odmiany chmielu.

Podobał się artykuł? Podziel się!

REKLAMA

Nie ma jeszcze komentarzy. Kliknij aby dodać komentarz.

Drodzy Użytkownicy!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.