Założony przy Akademii Górniczo-Hutniczej Browar Górniczo-Hutniczy przygotowuje się do rozpoczęcia działalności. We wtorek (10 września) dostarczono do niego warzelnię, która stanowić będzie główny element linii produkującej piwo. Pierwsze warzenie zaplanowano w listopadzie 2019.

Idea założenia przez uczelnię własnego browaru nawiązuje do bogatych tradycji łączących piwowarstwo, górnictwo oraz krakowską AGH. Chodzi tu m.in. o tradycyjny sposób świętowania Dnia Górnika oraz Dnia Hutnika. Prace nad nową koncepcją ruszyły przy okazji jubileuszu 100-lecia AGH.
W zamontowanych kadziach, które są elementem linii technologicznej można uwarzyć jednorazowo około 10 hektolitrów piwa. Efektów pierwszej produkcji, która ma ruszyć w listopadzie, będzie można spróbować już pod koniec tego roku.
Aby lepiej wyeksponować efektowną technologię mini-browaru, północną elewację Klubu Studio, czyli miejsca gdzie mieści się browar, zaprojektowano w specjalny sposób. Światło słoneczne, dzięki przeszkleniu, przechodzić będzie przez wszystkie kondygnacje, ukazując dwupoziomową strukturę browaru i tworząc wyjątkowy efekt.

Inwestycja realizowana jest dzięki publicznej emisji akcji, która miała miejsce w czerwcu 2019. W jej ramach, w ciągu miesiąca zebrano 2,5 mln złotych od ponad 450 akcjonariuszy. Środki z emisji akcji niemal w całości przeznaczone są na zakup linii produkcyjnej, zawierającej m.in. warzelnię, zbiorniki do fermentacji czy instalację do nalewania piwa prosto z tanka.
Browar Górniczo-Hutniczy będzie miał również swój aspekt naukowy. Jako spółka powstała w AGH, nawiązuje współpracę z Uniwersytetem Rolniczym, Krakowską Szkołą Browarniczą oraz z innymi europejskimi uczelniami kształcącymi ekspertów browarnictwa. W planach są wspólne projekty badawcze, współpraca przy realizacji programu dydaktycznego oraz transfer wiedzy i technologii pomiędzy instytucjami. Obecnie BGH nawiązał także współpracę z Polish Hops i chce oprzeć swoją produkcję o polskie odmiany chmielu.


KOMENTARZE (0)