PARTNER PORTALU partner portalu

W Niemczech robi to jedna maszyna. U nas - kilkadziesiąt osób

Choć w Polsce szybko rośnie popyt na żywność ekologiczną, to jej sprzedaż nie przekracza 0,5 proc. rynku FMCG (towarów szybko zbywalnych) w porównaniu z ok. 10 proc. rynku niemieckiego. Dalszy rozwój produkcji surowców z listkiem „bio” natrafia jednak już na problem braku rąk do pracy. Podobnie jak w przemyśle przetwórczym, rozwiązaniem jest automatyzacja i stosowanie technik cyfrowych.
REKLAMA


Puls HR Puls HR

W Niemczech robi to jedna maszyna. U nas - kilkadziesiąt osób

  • Wartość sprzedaży żywności organicznej w kraju sięga już 1 mld zł, a segment ten rośnie w tempie dwucyfrowym, po blisko 20 proc. rocznie.
  • W zależności od zachwaszczenia pola i sprawności pracujących, do opielenia 1 ha uprawy potrzeba od 20 do 30 osób. W regionie operowania Farmy Świętokrzyskiej ta ciężka praca kosztuje nie mniej niż 12 zł/godzinę, a koszt uprawy sięga kilkunastu tysięcy w porównaniu z 500-800 zł chemicznego usuwania chwastów.
  • Kraje zachodnie, gdzie produkcja biologiczna jest znacznie bardziej rozwinięta niż w Polsce, problem rąk do pracy rozwiązują przez znacznie większą mechanizację robót polowych.

 

Zalety żywności organicznej są dobrze rozpoznane i udowodnione przez szereg badań, podobnie jak zalety dla środowiska produkcji surowców rolnych metodą ekologiczną, w przeciwieństwie do monokulturowych upraw z użyciem środków chemicznych.

Ale jest też jeden aspekt sprawy - ekorolnictwo w pewnym stopniu zmniejsza zjawisko bezrobocia na wsi. Niedostatek mechanizacji zastępuje się bowiem dodatkową pracą ludzi, co niektórzy ekonomiści uznają za bezrobocie utajone. I tutaj sytuacja szybko się zmienia.

Ani nowość, ani fanaberia

- Wartość sprzedaży żywności organicznej sięga już 1 mld zł, a co równie istotne, rośnie ona w tempie dwucyfrowym, po blisko 20 proc. rocznie, stając się ważnym czynnikiem rozwoju całego rolnictwa – mówi Łukasz Gębka, prezes Farmy Świętokrzyskiej. – Zatem i produkcja eko produktów ma przyszłość, także dlatego, że nawożąc w sposób naturalny i nie stosując syntetycznych środków ochrony roślin, można uzyskiwać wysokie plony.

Ocenia on, że rynek ten nadal będzie rósł w podobnym tempie. „Zdrowa” żywność przestaje być nowinką, a wraz z rosnąca zamożnością, dla wielu Polaków nie jest już nadmiernie droga, w porównaniu do jej jakości.

Zmienia się jednak także rynek pracy na polskiej wsi. Coraz trudniej pozyskać pracowników najemnych do ciężkich, nisko kwalifikowanych zajęć.

Farma bio

Plantacje upraw roślinnych dla celów produkcji żywności opierają się bowiem głównie na ręcznym usuwaniu chwastów (także termicznym, czyli ich wypalaniu), czyli pieleniu.

CZYTAJ DALEJ »
Podobał się artykuł? Podziel się!

REKLAMA

Nie ma jeszcze komentarzy. Kliknij aby dodać komentarz.

Drodzy Użytkownicy!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.