- Autor: PAP/AT
- •8 maj 2018 13:00
Długi weekend majowy to tradycyjny początek sezonu dla browarników, producentów lodów i różnych mięs. W tym roku pierwsze grillowe zapachy rozchodziły się już w kwietniu i sezon trwa już ponad miesiąc. Będą więc produkcyjne, sprzedażowe i konsumpcyjne rekordy.

Już od 4-5 tygodni zapowiada się świetny sezon piwa, lodów i mięsa. Chwilo trwaj - mówią producenci. Zamiast boomu jest jednak stabilnie rosnąca sprzedaż - pisze "Puls Biznesu".
"Przegrali z pogodą - tak podsumowywali kilka sezonów niektórzy spożywcy. Ten poprzedni był wręcz wyjątkowo dotkliwy - jeszcze w maju były nie tylko przymrozki, ale także mrozy, a w kolejnych tygodniach często padało. Ten natomiast zapowiada się bajecznie" - czytamy w artykule "Pulsu Biznesu".
Dziennik pisze, że długi weekend majowy to tradycyjny początek sezonu dla browarników, producentów lodów i różnych mięs. W tym roku pierwsze grillowe zapachy rozchodziły się już w kwietniu i sezon trwa już ponad miesiąc. Będą więc produkcyjne, sprzedażowe i konsumpcyjne rekordy - podaje "PB".
Czytaj też: Zakaz handlu. Oto jakie zmiany wprowadziły znane sieci
"Wszystkie znaki na niebie i ziemi wskazują, że to będzie świetny sezon dla małych browarów (...)." - mówi dla "Pulsu Biznesu" Andrzej Olkowski, prezes Stowarzyszenia Regionalnych Browarów Polskich.
Według PB, także najwięksi spodziewają się dobrego sezonu. "Danych sprzedażowych za kwiecień jeszcze nie mamy, ale dobra pogoda i słaby zeszłoroczny kwiecień sprawiają, że spodziewamy się lepszej sprzedaży w tym roku" - dodaje Bartłomiej Morzycki, dyrektor generalny Związku Pracodawców Przemysłu Piwowarskiego.
Krzysztof Woźnica, prezes Zakładów Mięsnych Silesia, przyznaje, że wraz z piwem ruszyły zwiększone zakupy mięsne. Według niego sprzedaż rozkręca się stopniowo, coraz większy ruch firma notuje od około czterech tygodni.
"Kwiecień był piękny i oby pozwolił nadrobić to, co tracimy przez niehandlowe niedziele" - mówi Zbigniew Grycan, właściciel Lodziarni Firmowych Grycan.



Słowa kluczowe
- Andrzej Olkowski
- Stowarzyszenie Regionalnych Browarów Polskich
- zakaz handlu
- handel
- Bartłomiej Morzycki
- Związek Pracodawców Przemysłu Piwowarskiego
- Zakłady Mięsne Silesia
- Krzysztof Woźnica
- Grycan
- Lodziarnie Firmowe Grycan
- Zbigniew Grycan
KOMENTARZE (5)