Kariera piekarza i cukiernika. Choć brakuje rąk do pracy, zarobki wciąż niskie

• Piekarze i cukiernicy zarabiają średnio około 1600 zł netto.
• Niełatwa praca i wyższe płace za granicą sprawiają, że właściciele zakładów często nie mają kogo zatrudniać.
• Automatyzacja pracy i niskie spożycie pieczywa budzą obawy o przyszłość zawodu.
REKLAMA


Puls HR Puls HR

Kariera piekarza i cukiernika. Choć brakuje rąk do pracy, zarobki wciąż niskie

PODZIEL SIĘ


Autor: JP

15 mar 2016 14:33


Zarobki piekarzy wahają się 2 do 3 tys. zł brutto, co najczęściej daje około 1600 zł netto. To niewiele, a co więcej, zawód ten daje marne szanse na rozwój zawodowy – doświadczony piekarz może awansować na brygadzistę, co podnosi wynagrodzenie w niewielkim stopniu.

– Nie masz na kogo iść, to idziesz na piekarza. Ciężki zawód. Wszyscy śpią, a on musi robić, w niedzielę wieczorem zaczyna, kończy w sobotę rano – mówi Adam Wykręt, właściciel piekarni z Bielska.

Na podobne płace może liczyć cukiernik. Większość z nich zarabia 1900 – 3300 zł brutto.

Ciężka praca, często w nocy lub w święta i przy wysokich temperaturach nie zachęca. Trudno się dziwić, że Polacy chętnie szukają zarobku za granicą. W Niemczech piekarz może liczyć na 4 tys. zł miesięcznie brutto, w Holandii – 7 tys., a w Anglii czy Norwegii – nawet 12 tys.

Brakuje rąk do pracy

– Brak następców, brak chętnych do nauki jest największym problemem, jeśli chodzi o zawód piekarza i cukiernika. Musimy robić wszystko, by te zawody nie zaginęły. Według naszych szacunków w Polsce działa ok. 10 tys. zakładów. Część z nich będzie musiała zakończyć działalność – nie tylko dlatego, że jemy coraz mniej pieczywa – mówi prezes Stowarzyszenia Rzemieślników Piekarstwa RP Stanisław Butka.

W całym kraju zawodu uczy się obecnie najwyżej kilkadziesiąt osób, a potrzeby są wielokrotnie większe.

Fot.: Wikimedia, CC2.0 Fot.: Wikimedia, CC2.0

– W Wielkopolsce, w ramach naszego cechu, nowy rok w nauce zawodu piekarza zaczyna dziewięciu młodych adeptów. Jeszcze kilkanaście lat temu były to cztery pełne klasy. Młodych może odstraszać wizja ciężkiej pracy. W dodatku ci, którzy deklarują, że chcą uczyć się w szkołach zawodowych, traktowani są przez rówieśników jako gorsi – uważa Butka.

Jego zdaniem problem z fachowcami do pracy dotyczy także innych krajów.

– W Niemczech z powodu braku następców w ubiegłym roku zamknęło się 12 proc. piekarni – wyjaśnia.

Wiesław Mikołajów z Przechodu jest skłonny dać 3 tys. złotych miesięcznie piekarzowi, który zatrudni się w jego zakładzie.

CZYTAJ DALEJ »
Podobał się artykuł? Podziel się!

REKLAMA

20 komentarzy. Kliknij aby dodać komentarz.

Rekin 2018-06-16 07:54:14

Niestety ale to prawda co koledzy piszecie 35 lat pracuje w zawodzie ciastowy piecowy wszystko robię szacunek niewielki od pracodawcy 2700 na rękę z biegiem lat coraz gorsze warunki pracy po dupie się leje i jeszcze gonią pozdrawiam

Adolfik 2018-03-24 09:54:53

tak to co piszecie to prawda sam jestem piekarzem od 20 lat podpierdalacze maja najwiecej i ci co sa zmianowimi i ciasta mieszaja ci sa szanowani reszta to nie aha piecowy to drugi po bogu zekomo a nie dosc ze goraco uje nie kaza okna otwierac jak by nie bylo garowki i bulki sie zepsuje co brednie na hali nie musi byc goraczka ze leci z ciebie na wejsciu a co dopiero robic lapy ubrudzone od wazanie tego ciasta do tego latasz od pieca do stolu ten leci bo juz ciasto musze szykowac i puszczac jprd w mlynie maja lepiej a tam biegiem ,malo tego biegiem sie kapać na autobus bo kolejny za 30 min nikt cie nie pusci wiara wredna nie mowiac o atmosfeze jaka panuje z hama na pana biegiem do chaty biegiem do roboty a moze zdechniesz wsadzajac chleb przy 6 obrocie a idz mi niech sam zapier...a ten szef a wiesz tak sie dorabiaja cwaniaki na czyjes dupie milej pracy w piekarni syf brud i mogila Sanepid wiecie ze miesiac przed dzwoni do piekarni i daje cynka bo dawno wszystkie budy w polsce byly zamkniete i jaki chacap czlowieku 3000 na reke za zmordowany jestes jak bys w kopalni robil Bialy murzyn bo najgupszy z chaty idzie na piekarza

piekarz 2018-02-05 17:59:16

46 l piekarz 20 lat stazu szuka pracy z zakwaterowaniem tel 784502423 ozdrawiam

Drodzy Użytkownicy!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.