×

Subskrybuj newsletter
pulshr.pl

Zamów newsletter z najciekawszymi i najlepszymi tekstami portalu.

Podaj poprawny adres e-mail
  • Musisz zaznaczyć to pole
PARTNERZY PORTALU

Kariera piekarza i cukiernika. Choć brakuje rąk do pracy, zarobki wciąż niskie

  • Autor: JP
  • 15 mar 2016 14:33

• Piekarze i cukiernicy zarabiają średnio około 1600 zł netto.
• Niełatwa praca i wyższe płace za granicą sprawiają, że właściciele zakładów często nie mają kogo zatrudniać.
• Automatyzacja pracy i niskie spożycie pieczywa budzą obawy o przyszłość zawodu.

Kariera piekarza i cukiernika. Choć brakuje rąk do pracy, zarobki wciąż niskie
Fot. Adobe Stock. Data dodania: 23 września 2022
REKLAMA

Zarobki piekarzy wahają się 2 do 3 tys. zł brutto, co najczęściej daje około 1600 zł netto. To niewiele, a co więcej, zawód ten daje marne szanse na rozwój zawodowy – doświadczony piekarz może awansować na brygadzistę, co podnosi wynagrodzenie w niewielkim stopniu.

– Nie masz na kogo iść, to idziesz na piekarza. Ciężki zawód. Wszyscy śpią, a on musi robić, w niedzielę wieczorem zaczyna, kończy w sobotę rano – mówi Adam Wykręt, właściciel piekarni z Bielska.

Na podobne płace może liczyć cukiernik. Większość z nich zarabia 1900 – 3300 zł brutto.

Ciężka praca, często w nocy lub w święta i przy wysokich temperaturach nie zachęca. Trudno się dziwić, że Polacy chętnie szukają zarobku za granicą. W Niemczech piekarz może liczyć na 4 tys. zł miesięcznie brutto, w Holandii – 7 tys., a w Anglii czy Norwegii – nawet 12 tys.

Brakuje rąk do pracy

– Brak następców, brak chętnych do nauki jest największym problemem, jeśli chodzi o zawód piekarza i cukiernika. Musimy robić wszystko, by te zawody nie zaginęły. Według naszych szacunków w Polsce działa ok. 10 tys. zakładów. Część z nich będzie musiała zakończyć działalność – nie tylko dlatego, że jemy coraz mniej pieczywa – mówi prezes Stowarzyszenia Rzemieślników Piekarstwa RP Stanisław Butka.

W całym kraju zawodu uczy się obecnie najwyżej kilkadziesiąt osób, a potrzeby są wielokrotnie większe.

Fot.: Wikimedia, CC2.0
Fot.: Wikimedia, CC2.0

– W Wielkopolsce, w ramach naszego cechu, nowy rok w nauce zawodu piekarza zaczyna dziewięciu młodych adeptów. Jeszcze kilkanaście lat temu były to cztery pełne klasy. Młodych może odstraszać wizja ciężkiej pracy. W dodatku ci, którzy deklarują, że chcą uczyć się w szkołach zawodowych, traktowani są przez rówieśników jako gorsi – uważa Butka.

Jego zdaniem problem z fachowcami do pracy dotyczy także innych krajów.

– W Niemczech z powodu braku następców w ubiegłym roku zamknęło się 12 proc. piekarni – wyjaśnia.

Wiesław Mikołajów z Przechodu jest skłonny dać 3 tys. złotych miesięcznie piekarzowi, który zatrudni się w jego zakładzie.

PODOBAŁO SIĘ? PODZIEL SIĘ NA FACEBOOKU

Zamów newsletter z najciekawszymi i najlepszymi tekstami portalu

KOMENTARZE (35)

Do artykułu: Kariera piekarza i cukiernika. Choć brakuje rąk do pracy, zarobki wciąż niskie

Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin forum
  • Matti 2021-11-29 11:02:49

    Jeśli chodzi o pracę w piekarni to w Polsce jest dobra robota. Ja pracuję w piekarni Rąba od ponad 5 lat. Konkretne warunki, dobra ekipa. Zero problemów jak na razie.

  • Kajto 2021-07-26 08:48:02

    Dobrej roboty w Polsce trochę jest. Ja od ponad 4 lat pracuję w piekarni Rąba. Warunki pracy są ok. Można spokojnie robić swoje. Nie ma problemów jeśli chodzi o kasę

  • Patryk 2021-05-25 08:57:13

    Co do piekarni Rąba jak najbardziej polecam pracę tam. Na piekarza się uczyłem i trafiłem właśnie tam. Pracowałem prawie 3 lata. To jest według mnie dobra firma. Płacą dobrze, można się sporo nauczyć, praca w godzinach typowych dla piekarni, raczej nie ma jakichś minusów o których trzeba by było wspomnieć.

  • Kamil 2020-10-13 09:11:33

    Ja pracuję w piekarni Rąba i nie narzekam. Warunki są dobre, ludzie ogarnięci. Kasa na czas, mogę polecić.

  • Żaro 2020-06-03 20:54:03

    pracuję w piekarni Rąba i wg mnie dobre warunki, człowiek się dużo może nauczyć

REKLAMA

Nie przegap żadnej nowości!

Subskrybuj newsletter PulsHR.pl


REKLAMA