Branża producentów żywności u progu kryzysu. Rosnące koszty pracy duszą firmy

- To, że żywność w Polsce drożeje, jest faktem i wszystko wskazuje na to, że nadal będzie drożeć. Koszty pracy rosną szybciej niż możliwości korygowania ich skutków na konkurencyjnym rynku. Te pozapłacowe należą do najwyższych w Europie - alarmuje Andrzej Gantner, dyrektor generalny Polskiej Federacji Producentów Żywności Związek Pracodawców.
REKLAMA


Puls HR Puls HR

Branża producentów żywności u progu kryzysu. Rosnące koszty pracy duszą firmy

PODZIEL SIĘ


Autor: Jolanta Miśków

9 kwi 2018 6:00


  • W sektorze produkcji żywności pracuje około 370 tys. osób. Rąk do pracy trzeba o wiele więcej, ale o pracowników trudno.
  • Niemcy - największy producent żywności w Unii Europejskiej, skutecznie drenuje polski rynek z młodych i zdolnych pracowników.
  • Menedżerom spędzają sen z powiek koszty pracy, które rosną szybciej niż możliwość korygowania ich skutków.
  • - Spore obawy budzą zmiany w prawie dotyczącym pracowników sezonowych. Bardzo wiele firm może ich nie wytrzymać - mówi Andrzej Gantner.

Ile osób pracuje w polskim sektorze produkcji żywności?

Andrzej Gantner, dyrektor generalny Polskiej Federacji Producentów Żywności Związek Pracodawców: - Około 370 tys. Kiedy wchodziliśmy do Unii Europejskiej w 2004 r., było ich około 450 tys. Natomiast w całej Unii, a więc w 27 krajach, w sektorze tym pracuje 2,5 mln osób. Można zatem powiedzieć, że w Polsce odsetek osób zatrudnionych przy produkcji żywności jest bardzo duży, jeśli weźmie się pod uwagę to, że są kraje, które produkują więcej niż my.

Dlaczego spadła liczba pracowników w sektorze produkcji żywności po naszym wejściu do Unii?

- Ze względu na inwestycje i znaczące zwiększenie wydajności pracy. Pojawiły się technologie, które bardzo pomogły zmniejszyć pracochłonność produkcji. Automatyzacja procesów jest kierunkiem, w którym będzie podążać cała branża. Prawdopodobnie w ciągu najbliższych lat zautomatyzujemy wszystko, co dzieje się na końcu linii produkcyjnej; a więc pakowanie, kontrolę jakości i magazynowanie. Same linie produkcyjne są już dziś dosyć mocno zautomatyzowane. Warto tu zaznaczyć, że zwiększenie wydajności pracy wiązało się również z wprowadzeniem nowoczesnych metod zarządzania oraz zmianami w kulturze organizacyjnej firm.

Z jakimi wyzwaniami rynku pracy mierzą się obecnie producenci żywności?

- Mamy do czynienia z dwoma głównymi problemami: z rosnącymi kosztami pracy oraz brakiem pracowników.

CZYTAJ DALEJ »
Podobał się artykuł? Podziel się!

REKLAMA

Nie ma jeszcze komentarzy. Kliknij aby dodać komentarz.

Drodzy Użytkownicy!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.