76 proc. pracowników deklaruje, że docenia inicjatywy takie jak owoce w pracy, konsultacje z dietetykiem czy dofinansowanie posiłków. Aż 82 proc. zatrudnionych czerpie przyjemność z jedzenia śniadań czy obiadów ze współpracownikami. Pozytywnie wpływa to również na atmosferę w miejscu pracy, która będąc ważnym elementem dla aż 97 proc. zatrudnionych, ma także wpływ na zwiększenie ich wydajności i efektywności w środowisku zawodowym - wynika z raportu Antal i Sodexo "Cztery osobowości - jeden rynek pracy".

- 61 proc. pracowników w Polsce jest zdania, że dofinansowanie posiłków przez firmę wpłynęłoby pozytywnie na przyzwyczajenia żywieniowe.
- Dofinansowanie posiłków jest też ważnym elementem kafeteryjnych systemów świadczeń pozapłacowych.
- To nie tylko pożądany przez pracowników motywator, ale także inwestycja firmy w zdrowie i dobre samopoczucie osób zatrudnionych w Polsce, w efekcie ograniczone koszty ich absencji.
Zdaniem ekspertów od żywienia, zdrowy człowiek powinien spożywać 4-5 posiłków dziennie, w odstępach 3-4 godziny. Co oznacza, że w ciągu dnia minimum dwa z nich powinny mieć miejsce w godzinach pracy. O wpływie jedzenia na zdrowie i kondycję pracownika - mówią badania.
Pracownicy doceniają posiłki w pracy
Jak wynika z danych Health Enhancement Research Organization - wartościowy posiłek zwiększa efektywność pracowników aż o 25 proc. Warto zaznaczyć, że możliwość spożycia pełnowartościowego posiłku w miejscu pracy ma nie tylko wpływ na zdrowie, samopoczucie pracownika oraz zwiększenie jego efektywności, ale także na zintegrowanie z zespołem. A to z kolei może wpłynąć pozytywnie na jego identyfikację z firmą.
Jak wynika z raportu "Cztery osobowości - jeden rynek pracy" aż 82 proc. zatrudnionych czerpie przyjemność z jedzenia śniadań czy obiadów ze współpracownikami. To bez wątpienia pozytywnie wpływa również na atmosferę w miejscu pracy, która będąc ważnym elementem dla aż 97 proc. zatrudnionych, ma także wpływ na zwiększenie ich wydajności i efektywności w środowisku zawodowym.
Czytaj też: Firmy stawiają na dofinansowanie posiłków. Oferują pracownikom karty przedpłacone
- Aż 76 proc. pracowników deklaruje, że docenia inicjatywy takie jak owoce w pracy, konsultacje z dietetykiem czy dofinansowanie posiłków. Zdania, że dofinansowanie posiłków przez firmę wpłynęłoby pozytywnie na przyzwyczajenia żywieniowe, jest 61 proc. osób zatrudnionych w Polsce. W związku z tym pracodawców nie powinien dziwić fakt, że prawie 70 proc. zatrudnionych oczekuje dofinansowania lunchu w godzinach pracy - powiedziała Anna Młynarczyk, Product Manager w Sodexo Benefits and Rewards Services Polska.
Dofinansowanie posiłków nowym benefitem


Słowa kluczowe
- Sodexo
- Antal
- Sodexo Polska
- Antalis Polska
- Health Enhancement Research Organization
- Anna Młynarczyk
- Sodexo Benefits and Rewards Services Polska
- Małgorzata Kroh
- Andrzej Bodziony
- Poczta Polska
KOMENTARZE (0)