76 proc. pracowników deklaruje, że docenia inicjatywy takie jak owoce w pracy, konsultacje z dietetykiem czy dofinansowanie posiłków. Aż 82 proc. zatrudnionych czerpie przyjemność z jedzenia śniadań czy obiadów ze współpracownikami. Pozytywnie wpływa to również na atmosferę w miejscu pracy, która będąc ważnym elementem dla aż 97 proc. zatrudnionych, ma także wpływ na zwiększenie ich wydajności i efektywności w środowisku zawodowym - wynika z raportu Antal i Sodexo "Cztery osobowości - jeden rynek pracy".

- 61 proc. pracowników w Polsce jest zdania, że dofinansowanie posiłków przez firmę wpłynęłoby pozytywnie na przyzwyczajenia żywieniowe.
- Dofinansowanie posiłków jest też ważnym elementem kafeteryjnych systemów świadczeń pozapłacowych.
- To nie tylko pożądany przez pracowników motywator, ale także inwestycja firmy w zdrowie i dobre samopoczucie osób zatrudnionych w Polsce, w efekcie ograniczone koszty ich absencji.
Zdaniem ekspertów od żywienia, zdrowy człowiek powinien spożywać 4-5 posiłków dziennie, w odstępach 3-4 godziny. Co oznacza, że w ciągu dnia minimum dwa z nich powinny mieć miejsce w godzinach pracy. O wpływie jedzenia na zdrowie i kondycję pracownika - mówią badania.
Pracownicy doceniają posiłki w pracy
Jak wynika z danych Health Enhancement Research Organization - wartościowy posiłek zwiększa efektywność pracowników aż o 25 proc. Warto zaznaczyć, że możliwość spożycia pełnowartościowego posiłku w miejscu pracy ma nie tylko wpływ na zdrowie, samopoczucie pracownika oraz zwiększenie jego efektywności, ale także na zintegrowanie z zespołem. A to z kolei może wpłynąć pozytywnie na jego identyfikację z firmą.
Jak wynika z raportu "Cztery osobowości - jeden rynek pracy" aż 82 proc. zatrudnionych czerpie przyjemność z jedzenia śniadań czy obiadów ze współpracownikami. To bez wątpienia pozytywnie wpływa również na atmosferę w miejscu pracy, która będąc ważnym elementem dla aż 97 proc. zatrudnionych, ma także wpływ na zwiększenie ich wydajności i efektywności w środowisku zawodowym.
Czytaj też: Firmy stawiają na dofinansowanie posiłków. Oferują pracownikom karty przedpłacone
- Aż 76 proc. pracowników deklaruje, że docenia inicjatywy takie jak owoce w pracy, konsultacje z dietetykiem czy dofinansowanie posiłków. Zdania, że dofinansowanie posiłków przez firmę wpłynęłoby pozytywnie na przyzwyczajenia żywieniowe, jest 61 proc. osób zatrudnionych w Polsce. W związku z tym pracodawców nie powinien dziwić fakt, że prawie 70 proc. zatrudnionych oczekuje dofinansowania lunchu w godzinach pracy - powiedziała Anna Młynarczyk, Product Manager w Sodexo Benefits and Rewards Services Polska.
Dofinansowanie posiłków nowym benefitem
Dofinansowanie posiłków jest też ważnym elementem kafeteryjnych systemów świadczeń pozapłacowych. To nie tylko pożądany przez pracowników motywator, ale także inwestycja firmy w zdrowie i dobre samopoczucie osób zatrudnionych w Polsce, w efekcie ograniczone koszty ich absencji. Pracodawca, który wspiera pracownika w prowadzeniu zdrowego trybu życia i dba o jego regularne odżywianie - wygrywa podwójnie, bo zdrowy pracownik to zdrowa firma - wynika z badania "Cztery osobowości – jeden rynek pracy".


Słowa kluczowe
- Sodexo
- Antal
- Sodexo Polska
- Antalis Polska
- Health Enhancement Research Organization
- Anna Młynarczyk
- Sodexo Benefits and Rewards Services Polska
- Małgorzata Kroh
- Andrzej Bodziony
- Poczta Polska
KOMENTARZE (0)