Pięcioro uczniów z Technikum Przetwórstwa Mleczarskiego w Zespole Szkół Rolniczych w Woli Osowińskiej 1 września odebrało stypendia ufundowane przez SM Spomlek.
- Portal Spożywczy/KDS
- •2 wrz 2020 13:43

Spółdzielnia Mleczarska Spomlek w Radzyniu Podlaskim walczy z luką pokoleniową. By walkę wygrać rozpoczęła współpracę z Zespołem Szkół Rolniczych w Woli Osowińskiej, gdzie kształcą się przyszli pracownicy SM.
Naukę w roku 2019 rozpoczęło niespełna 30 uczniów, którzy do czasu epidemii odbywali również lekcje praktyczne na terenie mleczarni w Radzyniu Podlaskim. Zajęcia te pozwoliły im poznać działy produkcyjne oraz poszczególne etapy produkcji wyrobów mlecznych: serów podpuszczkowych oraz proszków serwatkowych i masła.
Pięcioro uczniów, którzy mieli najwyższą średnią ocen z przedmiotów zawodowych otrzymali stypendia ufundowane przez SM Spomlek w kwocie 2000 zł za cały rok szkolny nauki.
- Stypendium jest formą nagrody, wyróżnienia indywidualnego dla ucznia, który pracował cały rok szkolny na takie wsparcie. Ma mobilizować go do rozwijania uzdolnień i zainteresowań naukowych oraz promować jego postawę w środowisku szkolnym. Mamy nadzieję, że pieniądze ze stypendiów będą wykorzystane na realizację marzeń uczniów i rozwianie ich pasji - mówi Aneta Mostowiec, rzecznik prasowy SM Spomlek.
Więcej o współpracy SM ze szkołami i uczelniami przeczytasz tutaj.


KOMENTARZE (0)