-
Autor: PAP/JP
- •26 sty 2023 14:55
W Studenckim Domu Marynarza Pasat powstała jadłodzielnia. Społeczna lodówka to punkt, w którym studenci mogą dzielić się żywnością i zapobiegać marnowaniu jedzenia.
Politechnika Morska w Szczecinie (fot. Remigiusz Józefowicz/Wikipedia/CC BY-SA 2.5pl)
Trwa rejestracja uczestników na nasz tegoroczny Europejski Kongres Gospodarczy. Zapraszamy! Udział możecie potwierdzić pod
tym linkiem.
"U nas na uczelni jest to o tyle ciekawe, że jesteśmy bardzo mobilni jako studenci. Często wyjeżdżamy z dnia na dzień, np. na statek. Wystarczy telefon, pakujemy się i jedziemy, a lodówka pełna. Pytanie brzmi - co zrobić z tą lodówką, jeżeli nie będzie nas przez 2-3 miesiące. Dlatego ta inicjatywa jadłodzielni z naszej strony wyszła" - powiedziała przewodnicząca Parlamentu Studentów Politechniki Morskiej w Szczecinie Kinga Pelzner.
"Jako uczelnia działamy zgodnie z celami zrównoważonego rozwoju. Obieg zamknięty jest również jednym z tych celów, dlatego zależy nam, aby nie marnować jak najwięcej rzeczy, w tym również jedzenia" - dodała.
Studencka jadłodzielnia jest na szóstym piętrze akademika "Pasat", przy ul. Starzyńskiego 9. Ustawiono tam lodówkę i regał do pozostawiania suchego prowiantu..
"Podstawową zasadą jest to, abyśmy zostawiali tam rzeczy, które sami chcielibyśmy zjeść. Wszystko co nam wydaje się podejrzane, nie powinno tam się znaleźć. Zwracamy uwagę na świeżość produktów. I to jest główna zasada" - podkreśliła Pelzner.
Pomysłodawcy zalecają, by produkty pozostawiać w szczelnych pojemnikach, nie powinny one też przekraczać terminu przydatności do spożycia. Do wyrobów własnych, np. ciast lub zup, należy dołączyć opis produktu i datę jego przygotowania.
Odradza się pozostawiania m.in. surowego mięsa, alkoholu, produktów nieświeżych lub napoczętych, np. otwartych.
Interesują Cię biura, biurowce, powierzchnie coworkingowe i biura serwisowane? Zobacz oferty na PropertyStock.pl
KOMENTARZE (0)