PARTNERZY PORTALU partner portalu partner portalu partner portalu

Toolex 2022

Toolex 2022

Międzynarodowe Targi Obrabiarek, Narzędzi i Technologii Obróbki

WYDARZENIA TOWARZYSZĄCE
  • Nowy Przemysł
  • Tech & Job
  • Oil Expo
TERAZ TRANSMITUJEMY

Edukacja. Kompetencje przyszłości

Piwowar - tradycyjny zawód z przyszłością. Gdzie się go uczyć?

  • Autor: aw
  • 4 sie 2017 12:51

Informatyk, programista, specjalista big data już dawno zostały okrzyknięte przez ekspertów zawodami przyszłości. Teraz do listy najlepiej rokujących profesji dołącza zawód piwowar. 4 sierpnia zaś obchodzimy Międzynarodowy Dzień Piwa i Piwowara.

Piwowar - tradycyjny zawód z przyszłością. Gdzie się go uczyć?
Adobe Stock
REKLAMA

• Kilka lat temu, jak podaje Stowarzyszenie Regionalnych Browarów Polskich w naszym kraju było zaledwie 30 podmiotów warzących piwo. Obecnie jest ich aż 200, a prognozy na kolejne lata są niezwykle optymistyczne.

• Zapotrzebowanie na wykwalifikowanych piwowarów w branży browarniczej jest coraz większe.

Interesują Cię biura, biurowce, powierzchnie coworkingowe i biura serwisowane? Zobacz oferty na PropertyStock.pl

• Piwowar zatrudniony na stałe w jednym browarze zarabia od  4000 do 6000 zł plus dodatki i benefity.

Zdaniem ekspertów piwna w Polsce rewolucja dopiero się zaczęła.

- Dynamiczny rozwój branży niesie za sobą ogromne zapotrzebowanie na specjalistów, którzy nie tylko potrafią uwarzyć wyśmienite piwo, ale także mają szeroką wiedzę związaną z całą branżą, znają kryteria oceny jakości surowców i produktów finalnych oraz prawne i ekonomiczne aspekty produkcji piwa – zauważa Marek Skrętny, dyrektor marketingu Browaru Amber.

Czytaj też: Jak zostać piwowarem? To niesłychanie trudne wyzwanie

Dobry piwowar, jak podkreślają specjaliści z branży musi mieć intuicję, wyobraźnię, być cierpliwy i odporny na stres, ale też doskonale orientować się w tradycjach piwowarstwa. Zapotrzebowanie na wykwalifikowanych piwowarów w branży browarniczej jest coraz większe. Dlatego rośnie liczba konkursów piwowarskich organizowanych przez browary.

Właściwie w każdym województwie, w każdym większym mieście co roku mają miejsce konkursy, w których biorą udział piwowarzy amatorzy. Odbywają się we Wrocławiu, Grodzisku, Warszawie, Chorzowie, Krakowie, Łodzi, na Podlasiu, Warmii, na Jurze Krakowsko - Częstochowskiej.

Pierwszą laureatką takiego konkursu była Dorota Chrapek. Piwo według jej autorskiej receptury uwarzył Bracki Browar Zamkowy oraz wprowadził je na rynek pod nazwą Brackie Pale Ale Belgijskie.

Piwowar - nowy kierunek studiów

Potencjał nowego zawodu dostrzegły wyższe uczelnie. Kierunki na studiach podyplomowych związane z techniką piwowarską powstały m.in. na Uniwersytecie Rolniczym w Krakowie i Uniwersytecie Przyrodniczym we Wrocławiu.

PODOBAŁO SIĘ? PODZIEL SIĘ NA FACEBOOKU

Słowa kluczowe

Więcej

KOMENTARZE (0)

Do artykułu: Piwowar - tradycyjny zawód z przyszłością. Gdzie się go uczyć?

Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin forum
REKLAMA

Nie przegap żadnej nowości!

Subskrybuj newsletter PulsHR.pl Zamawiając newsletter akceptujsz Politykę prywatności portalu


REKLAMA