Human-Computer Interaction i nanotechnologia w języku angielskim, a także biogospodarka zrównoważona to nowe kierunki studiów na Politechnice Łódzkiej. Rekrutacja rusza w lutym. Na przyszłych studentów czeka w sumie 26 kierunków studiów w języku polskim i 6 w angielskim.

- Human-Computer Interaction i nanotechnologia w języku angielskim, a także biogospodarka zrównoważona to nowe kierunki studiów na Politechnice Łódzkiej.
- Rekrutacja rusza w lutym.
- Na przyszłych studentów czeka w sumie 26 kierunków studiów w języku polskim i 6 w angielskim.
"Z początkiem lutego rozpoczyna się rekrutacja na studia II stopnia w Politechnice Łódzkiej. Na inżynierów i licencjatów czeka 26 kierunków studiów w języku polskim i 6 w języku angielskim. W tegorocznej rekrutacji uczelnia przygotowała nowe kierunki. Dwa z nich: Human-Computer Interaction oraz nanotechnologia będą prowadzone w języku angielskim, a trzecią nowością jest biogospodarka zrównoważona" - poinformowała PAP w środę rzeczniczka uczelni Ewa Chojnacka
Dodała, że program magisterski z zakresu Human-Computer Interaction (HCI) będzie pierwszym takim kierunkiem na polskiej uczelni. Studia obejmą multidyscyplinarną dziedzinę nauki, która koncentruje się na badaniach wpływu nowych technologii - szczególnie technik komputerowych - na pracę i życie ludzi.
Według autorów programu interakcja człowiek - komputer to dziedzina łącząca aspekty techniczne i humanistyczne, która swym zasięgiem wyszła poza wąską specjalność informatyczną, dlatego do podjęcia studiów na nowym kierunku nie jest konieczny dyplom studiów pierwszego stopnia na informatyce. Kierunek prowadzony będzie na Wydziale Elektrotechniki, Elektroniki, Informatyki i Automatyki we współpracy z Centrum Kształcenia Międzynarodowego (IFE).
Z kolei biogospodarka zrównoważona to interdyscyplinarny i unikatowy kierunek obejmujący kompleksowe podejście do zagadnień związanych z nowoczesną gospodarką o obiegu zamkniętym. Twórcy programu zwracają uwagę, że realizacja strategii biogospodarki wymaga zmiany myślenia na takie, które pozwoli zerwać z tradycyjną gospodarką i podjąć innowacyjne działania na każdym etapie życia produktu, czyli od momentu pozyskania surowca przez projekt, produkcję, dystrybucję i wykorzystanie przez konsumentów, aż po recykling. Kierunek prowadzony będzie na Wydziale Biotechnologii i Nauk o Żywności we współpracy z Wydziałem Zarządzania i Inżynierii Produkcji.

KOMENTARZE (0)