Rośnie zapotrzebowanie na specjalistów kulinarnych w branży gastronomicznej na całym świecie. Oferty pracy i obroty pozostają wysokie, a liczba dostępnych obecnie wykwalifikowanych pracowników jest niewystarczająca, aby zaspokoić te potrzeby. Z pomocą - zarówno dla branży, jak i dla młodzieży - przychodzi koncern Nestlé ze swoim programem Młodych Talentów Kulinarnych YOCUTA.

- 12 sierpnia, podczas Międzynarodowego Dnia Młodzieży, koncern Nestlé wprowadza światowy program Młodych Talentów Kulinarnych (YOCUTA) przy zaangażowaniu Nestlé Professional.
- Korzyści z przedsięwzięcia są podwójne - zyskuje młodzież i branża.
- Program ma na celu rozwój młodych talentów kulinarnych, wzmocnienie ich umiejętności teoretycznych i praktycznych oraz przygotowanie ich do kariery zawodowej. Branża gastronomiczna zyskuje wsparcie w przeciwdziałaniu niedoborowi wykwalifikowanych pracowników kulinarnych na całym świecie.
Program, zainaugurowany w 2015 roku w Ameryce Łacińskiej, pomógł już ponad 2000 studentów sztuki kulinarnej. Wraz z jego rozwojem na całym świecie, Nestlé chce zwiększyć swoje wsparcie dla tysięcy młodych ludzi na rynkach, na których działa.
Brakuje rąk do pracy w kuchni
- Od 2013 roku, dzięki naszej inicjatywie Nestlé needs YOUth, wsparliśmy setki tysięcy ludzi w trudnym starcie na rynku pracy. Chcemy, aby młodzi ludzie stali się kreatywnymi innowatorami, odnoszącymi sukcesy przedsiębiorcami, także z sektora rolnego, i liderami, niezależnie od dziedziny, którą się zajmują lub poziomu eksperckości. Tradycyjna edukacja nie zapewnia już młodym ludziom niezbędnych umiejętności, które są potrzebne w dzisiejszym miejscu pracy - zaznacza Laurent Freixe, szef rynków Nestlé Ameryki Północnej i Południowej, inicjator i lider programu Nestlé Global Youth Initiative.
- Program YOCUTA może pomóc przygotować młodzież do znalezienia nie tylko pracy, ale także satysfakcjonującego zawodu na całe życie, takiego z potencjałem udanej kariery w branży usług gastronomicznych, a także szansą na stworzenie własnego biznesu - dodaje.
YOCUTA implementowana również w Polsce
W Polsce już drugą edycję programu NESTLÉ Professional z Klasą zorganizowała dywizja Nestlé Professional, która oferuje innowacyjne rozwiązania kulinarne i kawowe. Program został stworzony dla uczniów szkół średnich o profilu gastronomicznym.

KOMENTARZE (0)