Marek Dereziński w zarządzie Krajowej Spółki Cukrowej


AT - 6 mar 2020 12:35


Rada Nadzorcza Krajowej Spółki Cukrowej powołała Marka Derezińskiego na stanowisko członka zarządu KSC. Będzie on odpowiedzialny za obszar rozwoju Grupy Kapitałowej.

Marek Dereziński jest absolwentem Wydziału Rolniczego Akademii Techniczno-Rolniczej w Bydgoszczy. W 2007 r. uzyskał stopień naukowy doktora nauk rolniczych na Uniwersytecie Technologiczno-Przyrodniczym w Bydgoszczy. Z polskim przemysłem cukrowniczym i branżą rolniczą związany jest od połowy lat dziewięćdziesiątych.

Pełnił wysokie stanowiska na szczeblu zarządczym w firmach z branży rolniczej i FMCG. Ostatnio był zatrudniony jako dyrektor zarządzający PUH Chemirol - firmie z branży rolniczej w Polsce.

Krajowa Spółka Cukrowa jest największym w Polsce i jednym ze znaczących w Europie producentów cukru buraczanego. Większościowym udziałowcem KSC jest Skarb Państwa, około 20 proc. akcji należy do plantatorów buraka cukrowego i pracowników. W skład koncernu wchodzi 7 cukrowni (Dobrzelin, Kluczewo, Krasnystaw, Kruszwica, Malbork, Nakło, Werbkowice) oraz zakład "Polskie Przetwory" z siedzibą we Włocławku. Podstawowy przedmiot działalności Krajowej Spółki Cukrowej stanowi produkcja i sprzedaż cukru, handel wyrobami powstałymi w trakcie jego wytwarzania oraz przetwórstwo owocowo-warzywne.



www.pulshr.pl | 30-05-2020 09:41:58