Sytuacja na rynku pracy w gastronomii jest dość ciężka


Horecatrends.pl - 13 lis 2019 11:43


Zdaniem szefowej kuchni restauracji Wuwu sytuacja na rynku pracy w gastronomii jest ciężka i trudno znaleźć solidnego pracownika.

– Zdarzają się takie sytuacje, że ludzie znają styl pracy szefa kuchni i przychodzą do niego bezpośrednio i mówią, że chcą z nim pracować. Przychodzą do mnie kobiety, które chcą zacząć w tej branży i czują, że otoczę je swoim skrzydłem. Natomiast sytuacja na rynku jest dość ciężka. Restauracji jest sporo, a rzemieślników, kucharzy którzy mają duże doświadczenie i zdrowy kręgosłup moralny, i chcą się związać z jednym miejscem na bardzo długi czas jest niewielu – stwierdziła Adriana Marczewska, szefowa kuchni w stołecznej restauracji WuWu.

Jak dodała, jest walka ze strony pracodawców o pracownika, żeby go utrzymać na trochę dłużej.

- Wiele osób chce pracować trochę tu i trochę tam. Powyciągać różne rzeczy i pójść dalej rozwijać się. Ciężko jest zbudować solidny zespół, z którym pracuje się miesiącami, a co dopiero latami. Jest duża konkurencja na rynku. Jeśli nie ma się bazy i zbudowanego zespołu, który trzyma się razem i ma swoje standardy w pracy, to jest naprawdę ciężko, kiedy trzeba budować zespół od zera – dodała.

Zobacz więcej tutaj



www.pulshr.pl | 29-01-2020 10:36:02