Benefit w formie posiłków zwiększa wydajność i efektywność pracowników


AT - 7 lis 2019 14:22


76 proc. pracowników deklaruje, że docenia inicjatywy takie jak owoce w pracy, konsultacje z dietetykiem czy dofinansowanie posiłków. Aż 82 proc. zatrudnionych czerpie przyjemność z jedzenia śniadań czy obiadów ze współpracownikami. Pozytywnie wpływa to również na atmosferę w miejscu pracy, która będąc ważnym elementem dla aż 97 proc. zatrudnionych, ma także wpływ na zwiększenie ich wydajności i efektywności w środowisku zawodowym - wynika z raportu Antal i Sodexo "Cztery osobowości - jeden rynek pracy".

Zdaniem ekspertów od żywienia, zdrowy człowiek powinien spożywać 4-5 posiłków dziennie, w odstępach 3-4 godziny. Co oznacza, że w ciągu dnia minimum dwa z nich powinny mieć miejsce w godzinach pracy. O wpływie jedzenia na zdrowie i kondycję pracownika - mówią badania.

Pracownicy doceniają posiłki w pracy

Jak wynika z danych Health Enhancement Research Organization - wartościowy posiłek zwiększa efektywność pracowników aż o 25 proc. Warto zaznaczyć, że możliwość spożycia pełnowartościowego posiłku w miejscu pracy ma nie tylko wpływ na zdrowie, samopoczucie pracownika oraz zwiększenie jego efektywności, ale także na zintegrowanie z zespołem. A to z kolei może wpłynąć pozytywnie na jego identyfikację z firmą.

Jak wynika z raportu "Cztery osobowości - jeden rynek pracy" aż 82 proc. zatrudnionych czerpie przyjemność z jedzenia śniadań czy obiadów ze współpracownikami. To bez wątpienia pozytywnie wpływa również na atmosferę w miejscu pracy, która będąc ważnym elementem dla aż 97 proc. zatrudnionych, ma także wpływ na zwiększenie ich wydajności i efektywności w środowisku zawodowym.

Czytaj też: Firmy stawiają na dofinansowanie posiłków. Oferują pracownikom karty przedpłacone

- Aż 76 proc. pracowników deklaruje, że docenia inicjatywy takie jak owoce w pracy, konsultacje z dietetykiem czy dofinansowanie posiłków. Zdania, że dofinansowanie posiłków przez firmę wpłynęłoby pozytywnie na przyzwyczajenia żywieniowe, jest 61 proc. osób zatrudnionych w Polsce. W związku z tym pracodawców nie powinien dziwić fakt, że prawie 70 proc. zatrudnionych oczekuje dofinansowania lunchu w godzinach pracy - powiedziała Anna Młynarczyk, Product Manager w Sodexo Benefits and Rewards Services Polska.

Dofinansowanie posiłków nowym benefitem

Dofinansowanie posiłków jest też ważnym elementem kafeteryjnych systemów świadczeń pozapłacowych. To nie tylko pożądany przez pracowników motywator, ale także inwestycja firmy w zdrowie i dobre samopoczucie osób zatrudnionych w Polsce, w efekcie ograniczone koszty ich absencji. Pracodawca, który wspiera pracownika w prowadzeniu zdrowego trybu życia i dba o jego regularne odżywianie - wygrywa podwójnie, bo zdrowy pracownik to zdrowa firma - wynika z badania "Cztery osobowości – jeden rynek pracy".

Jak pokazuje badanie "Drogowskaz Motywacyjny 2018", średnia kwota wydawana na świadczenia pozapłacowe nieprzerwanie od kilku lat rośnie - w 2018 roku wyniosła aż 948 złotych na jednego pracownika rocznie. Budżety motywacyjne wzrosły od ubiegłego roku w ponad co czwartej firmie (27 proc.). Oznacza to, że pracodawcy rozumieją potrzebę dodatkowego motywowania zatrudnionych.

Prawie 70 proc. badanych pracowników oczekuje dofinansowania lunchu w godzinach pracy (fot. pixabay) Prawie 70 proc. badanych pracowników oczekuje dofinansowania lunchu w godzinach pracy (fot. pixabay)

Dofinansowanie posiłków to świadczenie pozapłacowe, które pracownicy mogą otrzymać od pracodawcy np. w formie wygodnych kart przedpłaconych. Jedną z zalet takiego rozwiązania jest swoboda wyboru. Do pracownika należy wybór, czy otrzymaną kwotę przeznaczy na zakupy spożywcze, posiłek poza biurem, catering czy danie na wynos.

- Pracodawcy zaczynają przywiązywać coraz większą wagę do sposobu odżywiania pracowników. Potwierdzają to wyniki badania "Drogowskaz Motywacyjny 2018", już 1/3 firm zatrudniających ponad 250 osób dofinansowuje posiłki, a roczna średnia kwota przeznaczana na tego typu benefit w Polsce wzrosła od 2017 roku o 27 proc. - do 145 złotych. Takie rozwiązanie daje zatrudnionym realne wsparcie, ale jednocześnie nie ogranicza im swobody wyboru. Wydatki, które pracownicy i tak ponieśliby na przykład podczas zakupów spożywczych mogą zostać przeznaczone na coś innego - mówi Małgorzata Kroh z Sodexo Benefits and Rewards Services.

Bony żywieniowe od 2020 r. będą otrzymywać między innymi pracownicy Poczty Polskiej.

Podstawą do przyznania pracownikom posiłków profilaktycznych w Poczcie Polskiej są badania wysiłku energetycznego, wykonywane przez wyspecjalizowane i uprawnione instytucje zewnętrzne. Na podstawie tych badań co miesiąc bony otrzyma jedna trzecia z ponad 80 tys. pracowników spółki. Dodatkowo, gdy zaistnieje taka potrzeba, np. wyjątkowo niekorzystny stan pogodowy w konkretnym miejscu i czasie, bony żywnościowe będą mogli otrzymać także inni pracownicy.

- Dla osób, które wykonują ciężką pracę w trudnych warunkach atmosferycznych, regularny posiłek ma naprawdę duże znaczenie - mówi wiceprezes Poczty Polskiej Andrzej Bodziony.



www.pulshr.pl | 05-04-2020 22:27:22