Pracownicy Famedu pobili rekord. Aż o 99,95 proc. ograniczyli produkcję odpadów


KDS - 3 paź 2019 17:46


Pracownicy Famed Żywiec do perfekcji opanowali zasady gospodarki obiegu zamkniętego. W 2018 roku wyprodukowali jedynie 84 kilogramy odpadów, które trafiły na śmietnisko. Aż 99,95 proc. z 160,869 ton takich odpadów przekazano do ponownego zagospodarowania w formie odzysku lub recyklingu przez firmy zewnętrzne.

W 2017 roku w efekcie działalności produkcyjnej spółki powstały 183 tony odpadów, z których niemal 99 proc. zostało ponownie wykorzystanych. Ubiegłoroczny wynik jest jeszcze lepszy. W 2018 roku spółka o prawie 12 proc. zmniejszyła – mimo zwiększonej wielkości produkcji – ilość wytworzonych odpadów poprodukcyjnych. Żywiecki zakład wytworzył 160,869 ton takich odpadów, z których aż 99,95 proc. przekazano do ponownego zagospodarowania w formie odzysku lub recyklingu przez firmy zewnętrzne. Jedynie 84 kilogramy, czyli 0,05 proc., trafiły do składowania.

- Skuteczna walka z odpadami pozwala nam ograniczać negatywny wpływ na środowisko
i przynosi wymierne korzyści finansowe. Naszą firmę tworzy zespół około 300 pracowników. Wykorzystujemy rocznie kilkaset ton różnych materiałów. To, że efektem działalności tak dużej organizacji są jedynie 84 kg odpadów poprodukcyjnych, które trafiają do składowania, uznajemy za nasz sukces - mówi Małgorzata Kotajny-Szewczyk, dyrektor ds. logistyki Famedu Żywiec.

fot. Famed Żywiec fot. Famed Żywiec

Warto zaznaczyć, że w projekty środowiskowe zaangażowani są pracownicy spółki. W Famedzie prowadzone są szkolenia i instruktaże wdrażane z myślą o podnoszeniu świadomości ekologicznej oraz zwiększaniu zaangażowania załogi w działania na rzecz poprawy stanu środowiska naturalnego.

- Naszymi działaniami chcemy dać dobry przykład, nie tylko jako przedsiębiorstwo. Naszym celem jest również uświadamianie pracowników, że każdy może swoimi codziennymi praktykami przyczyniać się do polepszania stanu środowiska. Szczególnie w świetle problemów ze złym stanem powietrza, z którym boryka się Żywiec. Propozycje zmian w procesach technologicznych
czy rozwiązaniach konstrukcyjnych, które przedstawiają nasi pracownicy, przekładają się nie tylko na korzyści ekonomiczne, ale również na ekologiczne i społeczne, np. poprawę warunków pracy - wyjaśnia Małgorzata Kotajny-Szewczyk.

Trend eko wśród firmy nabiera na sile od kilku lat. W ubiegłym roku Carrefour wprowadził ciężarówki dostawcze, w których paliwem jest biometan, wyprodukowany z odpadów pochodzących ze sklepów sieci, w ramach projektu Biometan Lorry.

- W 2012 roku, po odkryciu kilku alarmujących statystyk, zdecydowaliśmy się ruszyć z inicjatywą ograniczania odpadów. Jedna trzecia całej żywności na świecie jest wyrzucana, a marnotrawstwo żywności odpowiada za 7 proc. globalnej emisji CO2. Każdego dnia marnuje się niemal 4000 ciężarówek dostaw do sklepów Carrefour we Francji. Uznaliśmy, że pilnie należy znaleźć rozwiązanie tego problemu – informuje Carrefour.



www.pulshr.pl | 30-03-2020 14:11:21