Branża kulinarna od kuchni. Nestlé stawia na talenty


aw - 12 sie 2019 16:02


Rośnie zapotrzebowanie na specjalistów kulinarnych w branży gastronomicznej na całym świecie. Oferty pracy i obroty pozostają wysokie, a liczba dostępnych obecnie wykwalifikowanych pracowników jest niewystarczająca, aby zaspokoić te potrzeby. Z pomocą - zarówno dla branży, jak i dla młodzieży - przychodzi koncern Nestlé ze swoim programem Młodych Talentów Kulinarnych YOCUTA.

Program, zainaugurowany w 2015 roku w Ameryce Łacińskiej, pomógł już ponad 2000 studentów sztuki kulinarnej. Wraz z jego rozwojem na całym świecie, Nestlé chce zwiększyć swoje wsparcie dla tysięcy młodych ludzi na rynkach, na których działa.

Brakuje rąk do pracy w kuchni

- Od 2013 roku, dzięki naszej inicjatywie Nestlé needs YOUth, wsparliśmy setki tysięcy ludzi w trudnym starcie na rynku pracy. Chcemy, aby młodzi ludzie stali się kreatywnymi innowatorami, odnoszącymi sukcesy przedsiębiorcami, także z sektora rolnego, i liderami, niezależnie od dziedziny, którą się zajmują lub poziomu eksperckości. Tradycyjna edukacja nie zapewnia już młodym ludziom niezbędnych umiejętności, które są potrzebne w dzisiejszym miejscu pracy - zaznacza Laurent Freixe, szef rynków Nestlé Ameryki Północnej i Południowej, inicjator i lider programu Nestlé Global Youth Initiative.

- Program YOCUTA może pomóc przygotować młodzież do znalezienia nie tylko pracy, ale także satysfakcjonującego zawodu na całe życie, takiego z potencjałem udanej kariery w branży usług gastronomicznych, a także szansą na stworzenie własnego biznesu - dodaje.

YOCUTA implementowana również w Polsce 

W Polsce już drugą edycję programu NESTLÉ Professional z Klasą zorganizowała dywizja Nestlé Professional, która oferuje innowacyjne rozwiązania kulinarne i kawowe. Program został stworzony dla uczniów szkół średnich o profilu gastronomicznym.

Projekt poprzez praktyczną naukę zawodu i kulinarne współzawodnictwo wyławia przyszłe talenty i wyłuskuje młodych ludzi z dużą pasją i zaangażowaniem do gotowania.

Tegoroczna edycja konkursu przeprowadzona została w formule Black Box, oznacza to, że zawodnicy nie mogli przygotować wcześniej przepisu ani receptury, które przygotują, ponieważ główny składnik dania nie był znany do momentu startu zawodów, ukryty był bowiem w czarnym pudełku. Konkurs Black Box był kolejnym etapem programu – tuż po dwudniowym warsztacie kulinarnym, na którym zwycięska klasa zdobyła umiejętności i wiedzę z zakresu gastronomii. Zwycięzcy zawodów uczestniczyli w lunchu, zorganizowanym w restauracji z gwiazdą Michelin, zaś najlepsza uczennica odbędzie we wrześniu 2019 roku praktyki w biurze Nestlé pod okiem Korporacyjnego Doradcy Kulinarnego Jerzego Pasikowskiego.

- Program "Nestlé Professional z klasą” jest szansą na szerzenie wiedzy zawodowej wśród uczniów szkół gastronomicznych i przygotowanie ich do wykonywania zawodu kucharza z pasją i zaangażowaniem, a przede wszystkim na odpowiednio wysokim poziomie - podsumowuje Pasikowski.

YOCUTA jest programem dostępnym dla każdego ucznia w wieku od 16 do 30 lat, który w kraju swojego zamieszkania osiągnie wiek pozwalający mu na podjęcie legalnej pracy. Do skorzystania z programu Nestlé zachęca uczniów z różnych środowisk i grup demograficznych, które potrzebują wsparcia w zakresie zdolności do zatrudnienia, a wcześniejsze doświadczenie w branży gastronomicznej nie jest wymagane.



www.pulshr.pl | 22-11-2019 16:34:50